SOCIAL

Poliţia Chişinău atenţionează! Numărul de fraude în mediul online, în continuă creştere

post-img

De la începutul anului şi până în prezent, au fost înregistrate 164 de cazuri de fraude în mediul online , victimele ffind deposedate de diverse sume de bani, număr de infracţiuni care este în continuă creştere

 Riscul de fraudă este real când utilizezi produsele bancare. Însă, respectând anumite reguli simple cu privire la siguranţa operaţiunilor de plată, poţi evita posibilele fraude.

Hoţii de date, fac asta prin site-uri false, uneori asemănătoare site-urilor cunoscute şi de încredere.

Poliţia atrage atenţia asupra acestui  fenomen care are consecinţe negative pentru cetăţeni, pentru a preveni astfel de situaţii .

Infracţiunile sunt săvârşite prin 2 modalităţi de baza, prima este prin intermediul site-urilor : sub pretextul procurării unui bun pe site de vânzări, bănuitul ii trimite un link cu o clonă a site-ului respectiv sau posta.md, completând o rubrica în care victima indică datele cardului bancar, inclusiv şi parola primită prin sms la telefon, cu ajutorul căruia bănuitul are acces la contul web banking, astfel acesta transfera banii pe conturi bancare din Republica Moldova efectuând operaţiunilor de tip P2P sau pe conturi bancare din străinătate.

A doua modalitate este prin intermediul apelurilor  (viber, whatsapp, apeluri telefonice prezentându-se angajat al băncii solicită datele de la cardul victimei) banii sunt extraşi de la bancomate prin intermediul opţiunii ,,Cash by Code’’ sau transferaţi pe alte conturi bancare.

Totodată, serviciul investigaţii infracţiuni informatice vă informează că Î.S. ”Poşta Moldovei” nu participă la asemenea tranzacţii şi nu cere datele cardului bancar a Beneficiarilor pentru solicitarea şi achitarea unei comenzi prin intermediul Serviciului Curier Rapid.

 În acest context, Poliţia recomandă tuturor cetăţenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

 -Nu divulgaţi nimănui (nici personalului băncii) informaţiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacţiei în mediul on-line).

  -Verificaţi lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacţii suspecte, adresaţi-vă în mod de urgenţă la instituţia bancară;

 -Accesaţi doar site-urile pe care le cunoaşteţi sau cu care aţi mai interacţionat,  fiţi atenţi la denumire, să corespunda perfect;

 -Platformele de anunţuri nu vor colecta sau valida niciodată prin e-mail sau SMS informaţii confidenţiale cum ar fi parola, numărul întreg al cardului sau codul PIN.

 Important! În cazul în care aţi căzut în capcana infractorilor, informaţi imediat Poliţia la numărul specializat 112 şi unitatea  bancară.