Poetul şi scriitorul Petru Cărare s-a stins din viaţă
Sursa foto:Alchetron Vizualizari:

Poetul şi scriitorul Petru Cărare s-a stins din viaţă

S-a stins din viaţă Petru Cărare, poet, prozator, publicist şi dramaturg din Republica Moldova, cunoscut în special ca scriitor pentru copii, dar şi ca autor de parodii şi epigrame.

Anunţul a fost făcut de scriitorul şi fostul deputat Vasile Şoimaru, pe o reţea de socializare. 

„Fraţilor, l-am pierdut pe Petru Cărare. Azi, dimineaţă, a urcat la ceruri, lăsându-ne nouă ascuţitele sale „Săgeţi" şi casa părintească din Zaimul lui Alexie Mateevici pe care „culturnicii" de la Chişinău aşa şi n-au transformat-o în Casa Memorială „Petru Cărare"... Personal, n-am cunoscut un poet mai curajos printre basarabenii de după cel de-al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-L ierte şi să-L odihnească în pace!!!”, a scris Vasile Şoimaru. 

Petru Cărare s-a născut la 13 februarie 1935, în localitatea Zaim, raionul Căuşeni.

Versurile sale destinate copiilor şi adolescenţilor sunt considerate de o integritate şi valoare educaţională deosebită. A publicat mai mult de zece cărţi pentru copii, dezvoltând în unele din ele personajul Ionică Tropoţel, un copil un pic fricos şi precaut, dar spiritual şi destul de ingenios. În poeziile pentru copii, cu scopul de a educa şi copiii, şi adulţii, Cărare evidenţiază prin dialoguri vii trăsături psihologice şi modalităţi de existenţă şi exprimare a copiilor.

Petru Cărare a fost decorat cu următoarele distincţii:

  • Titlul onorific „Maestru al literaturii” (1994);
  • Medalia „Mihai Eminescu” (1996);
  • Premiul Naţional pentru Literatură (2000);
  • Premiul „Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2008);
  • Ordinul Republicii (2010), acordat de Preşedintele Republicii Moldova Mihai Ghimpu.
Similare
RECOMANDĂRI