SOCIAL

Platformele pentru colectarea deşeurilor din Chişinău, în proces de modernizare

post-img

Peste 300 de platforme pentru colectarea deşeurilor din Chişinău vor fi modernizate, iar alte zece platforme subterane urmează a fi construite până la finele anului curent, în zonele în care se adună cele mai multe deşeuri. Acţiunile se desfăşoară în cadrul unui proiect lansat la iniţiativa Direcţiei generale locativ-comunală şi amenajare, cu sprijinul Fondului Ecologic Naţional.

Solicitat de IPN, şeful Secţiei amenajare şi salubrizare din cadrul Direcţiei, Vasile Efros, a declarat că este vorba despre un proiect în valoare de 25 de milioane de lei lansat încă în 2016. Acesta urma să se încheie anul trecut, însă alocarea banilor din Fondul Ecologic Naţional a durat. Astfel, până în prezent s-a reuşit modernizarea a circa 200 de platforme, iar până la sfârşitul anului vor fi modernizate altele 300 şi construite cele zece platforme subterane.

Funcţionarul propune şi elaborarea unui studiu de fezabilitate cu privire la necesitatea sortării deşeurilor menajere. Totodată, se propune amenajarea unei staţii de compostare a deşeurilor vegetale, precum şi valorificarea proiectului PNUD „Oraşe verzi pentru Moldova” care prevede construcţia unei staţii de brichetare din masă lemnoasă. În perspectivă, funcţionarul spune că DGLCA ia în calcul şi amenajarea unei staţii de reciclare a deşeurilor din construcţii şi demolări.

Vasile Efros susţine că Direcţia pe care o reprezintă îşi propune pentru perioada următoare să extindă serviciul de colectare a deşeurilor în toate suburbiile capitalei. În opinia sa, este necesară aprobarea regulamentului privind organizarea serviciului de salubrizare cât mai curând de Consiliul municipal Chişinău. Tot Consiliul urmează să delimiteze şi să aprobe zonele de amenajare şi salubrizare în curţile blocurilor de locuit şi să transmită aceste zone în folosinţa asociaţiilor de locatari aşa încât ei să le întreţină.