Piste pentru biciclişti, carosabil mai îngust pentru maşini şi trotuare mai late pentru pietoni - aşa ne promit autorităţile că va arăta strada 31 August din Chişinău
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Piste pentru biciclişti, carosabil mai îngust pentru maşini şi trotuare mai late pentru pietoni - aşa ne promit autorităţile că va arăta strada 31 August din Chişinău

Piste pentru biciclişti, carosabil mai îngust pentru maşini şi trotuare mai late pentru pietoni. Aşa ne promit autorităţile că va arăta strada 31 August din Chişinău. Proiectul a fost prezentat astăzi după ce o parte de stradă a fost închisă pentru automobilişti şi dedicată bicicliştilor. La eveniment a venit şi primarul general Ion Ceban, împreună cu soţia şi cei doi copii.

ION CEBAN, primar general, Chişinău: "Este dificil. Infrastructura astăzi nu ne permite să fim foarte flexibili în utilizarea acestui tip de transport. Vrem ca în Chişinău să apară cât mai multe spaţii care le-ar permite chişinăuienilor să folosească bicicleta, trotineta, rolele, orice altceva care le-ar permite să fie în aer liber".

Potrivit autorităţilor municipale, strada 31 August din Chişinău va fi reamenajată după un nou concept. Mai exact, carosabilul va fi mai îngust, trotuare mai late, iar pistele pentru biciclişti vor avea doar un metru. De asemenea, vor fi amenajate parcări paralele cu carosabilul iar piste pentru biciclişti vor fi pe ambele sensuri de mers.

VICTOR CHIRONDA, viceprimar, Chişinău: "Au fost introduse pistele petru biciclete, a fost îngustat carosabilul, extins trotuarul, au fost geolocalizaţi toţi arborii. În locurile unde a fost posibil, au fost prevăzute locurile de parcare, în paralel, din contul îngustării carosabilului spaţiul adiţional nu va mai rămâne şi dacă automobiliştii vor parca atunci pur şi simplu circulaţia va fi imposibilă, rămâne doar o singură bandă. Aceste locuri vor deveni cu plată, iar cei care vor parca greşit vor fi sancţionaţi". 

Proiectul a fost însă criticat de unii biciclişti.

"Benzile de un metru sunt prea înguste, experinţa noastră de ciclişti care folosim zilnic oraşul şi am circulat şi în alte oraşe un metru este puţin pentru circulaţia pe bicicletă. Mai ales dacă cineva se deplasează pe bicicletă un pic mai încet şi tu vrei să depăşeşti, tu pur şi simplu nu ai unde. Şi asta deja crează probleme. O altă problemă este că pista pentru bicilişti nu va fi denivelată şi respectiv vom avea problema, care se întâmplă şi la Valea Trandafirilor şi la Valea Morilor, unde pietonii circulă pe această pistă şi nefiind fizic delimitată nu simt incomoditate de a nu merge pe ea. O problemă mai este că biciclişti care se întorc de la Botanica spre Buiucani, ei vor trebui să oprească la fiecare intersecţie ca să coboare de pe bicicletă şi să meargă pe jos".

Lucrările de reparaţie a străzii 31 August vor începe în luna decembrie cu fonduri oferite de BERD şi BEI.
Similare
RECOMANDĂRI