SOCIAL

Piesele de mobilier foarte vechi recapătă viaţă în unul dintre laboratoarele de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

Piese de mobilier foarte vechi sunt restaurate în unul dintre laboratoarele de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Sunt rare şi foarte uzate. Însă meşterii iscusiţi de aici, reuşesc să le dea o nouă viaţă, păstrându-le autenticitatea.

Acesta este atelierul în care Alexandr Lupaşco restaurează piese de mobilier de mai bine de 16 ani. Acum a început să muncească la aceste două fotolii, care datează de la începutul secolului XX. Şi pentru că munca este una enormă, va avea nevoie de aproximativ un an pentru a restaura în totalitate piesele.

ALEXANDR LUPAŞCO restaurator: „Iată aici, e un pat pe care l-am restaurat. Am restabilit complet partea lui moale. Încep acum să lucrez la aceste două fotolii. Va trebui să restaurez în totalitate suprafeţele cu lac, să înlătur cuiele care erau.”

Restaurarea obiectelor de patrimoniu e unul dintre principalele obiective ale Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Anual sunt restaurate sute de piese, aflate într-o stare deplorabilă din cauza vechimii.

ALEXANDR LUPAŞCO restaurator: „Ne străduim să păstrăm forma iniţială a pieselor, în măsura în care este posibil acest lucru, şi ne străduim să nu adăugăm nimic nou. Când iau o piesă pentru restaurare, o examinez vizual pentru a afla ce defecte are şi cum poate fi restabilită.”

Restauratorul se apucă de treabă, doar după întocmirea planului de restaurare şi aprobarea acestuia de o comisie.

ALEXANDR LUPAŞCO restaurator: „Demontez complet, iată ca în cazul acestor piese pentru că şi materialul atârna şi era imposibil de folosit. Se curăţă suprafeţele piesei pentru a înlătura murdăria care s-a acumulat în perioada exploatării, mai ales că piesele de mobilier au mulţi ani.”

Alexandr Lupaşco lucrează cu obiectele din lemn încă din 1983.

ALEXANDR LUPAŞCO restaurator: „În anul 2005 m-am angajat la muzeu şi până în prezent lucrez aici. Lucrul în general, este greu. Sunt cazuri când piesele ajung foarte deteriorate. Am avut multe obiecte de acest fel. În timp ce unele puteau fi doar acoperite cu lac, alte piese aveau nevoie de restaurare completă.”

În unele cazuri piesele de mobilier foarte uzate sunt restaurate în proporţie de 90 la sută.

ALEXANDR LUPAŞCO restaurator: „Totul se face individual. Restaurarea poate fi realizată în câteva zile, într-o lună, în jumătate de an sau chiar într-un an. Totul depinde de starea în care iau piesa la restaurare.”

În colecţia Muzeului de Istorie a Moldovei sunt păstrate peste 340 de mii de piese vechi, unele fiind din secolul al doilea înaintea erei noastre. Multe sunt conservate, dar peste 20 de mii au fost restaurate. Patrimoniul muzeal rămâne poate cea mai frumoasă şi mai reprezentativă parte a patrimoniului cultural al Republicii Moldova.