Piaţa serviciilor de acces la Internet fix înregistrează creşteri semnificative
Sursa foto:Economica.net Vizualizari:

Piaţa serviciilor de acces la Internet fix înregistrează creşteri semnificative

Volumul vânzărilor obţinute pe piaţa serviciilor de acces la Internet fix în bandă largă a înregistrat o creştere de 6,5%, faţă de perioada similară a anului 2017 şi a totalizat 975,9 mil. lei, în timp ce numărul de abonaţi la aceste servicii a sporit, faţă de finele anului 2017, cu 3,9% şi a totalizat peste 608,1 mii.

 Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile de acces la Internet fix a crescut cu 1,4% şi a însumat 178,9 lei.

Potrivit datelor statistice prezentate ANRCETI de către cei 82 de furnizori de servicii de acces la Internet fix, creşterea vânzărilor pe acest segment de piaţă se datorează, în principal, majorării numărului de abonaţi la serviciile de acces la Internetul fix de mare viteză. În nouă luni, numărul abonaţilor conectaţi la Internet în baza tehnologiilor de fibra optică (FTTx) a crescut cu 8,1% şi a însumat peste 378 mii, ceea ce reprezintă circa 62,2% din numărul total de abonaţi.

În acelaşi timp, numărul abonaţilor conectaţi la Internet prin cablu coaxial a sporit cu 1,2% şi a alcătuit 6,9% din totalul abonaţilor, numărul celor conectaţi la reţeaua globală în baza tehnologiilor xDSL s-a redus cu 4,2% şi au constituit 30,4% din totalul de abonaţi, iar ponderea abonaţilor conectaţi prin alte tehnologii a fost de 0,5%. În consecinţă, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet fix, raportată la 100 de locuitori ai republicii a crescut cu 0,7 puncte procentuale şi a ajuns la 17,1%.

Cei mai mulţi abonaţi la serviciile de acces la Internet fix – 53,1% din numărul total al acestora - beneficiază de viteze de acces şi transfer de date cuprinse între 30 şi 100 Mbps, acestea fiind calificate drept viteze mari de acces şi transfer de date pe Internet, iar 8,9% - de viteze de peste 100 Mbps. În acelaşi timp, 32,6% din abonaţi dispun de viteze de acces şi navigare pe Internet cuprinse între 10 şi 30 Mbps, 2% - de viteze de la 2 la 10 Mbps şi 3,4% - de viteze de până la 2 Mbps.

Similare
RECOMANDĂRI