SOCIAL

Peste 80% din cererile de obţinere a asistenţei juridice de stat sunt depuse online

post-img

În ultima jumătate de an, de când este posibilă depunerea online a solicitărilor de asistenţă juridică garantată de stat, peste 80% din cereri au fost în format electronic. Cele mai multe solicitări au parvenit din partea judecătoriilor. Sistemul a fost dezvoltat de Consiliul Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat, cu sprijinul PNUD şi al Suediei.

Sergiu Chiruţa, coordonator al Oficiului Teritorial Chişinău, susţine că noul sistem a redus în jumătate timpul alocat de consultanţii Consiliului, pentru examinarea cererilor. Automatizarea proceselor respective permite prestatorilor asistenţei juridice garantate de stat să acorde mai mult timp pentru pregătirea cauzelor şi pentru a asigura că beneficiarii au parte de servicii de calitate înaltă, scrie IPN.

În Republica Moldova, asistenţa juridică garantată de stat este oferită anual unui număr de peste 60 de mii de femei şi bărbaţi. De serviciile unui avocat plătit de stat pot beneficia persoanele care sunt parte a unui proces penal, civil, contravenţional sau de contencios administrativ, însă nu dispun de suficiente mijloace pentru a plăti acest serviciu, sau au fost reţinute în cadrul unui proces penal sau al unei proceduri contravenţionale. Asistenţa juridică garantată de stat este oferită, de asemenea, copiilor care sunt victime ale unor infracţiuni, dar şi victimelor adulte ale violenţei în familie sau a infracţiunilor privind viaţa sexuală.

Asistenţa juridică gratuită (primară sau calificată) poate fi obţinută prin adresarea la un parajurist din raza teritorială în care locuieşte persoana sau solicitând asistenţă la unul din cele patru Oficii Teritoriale ale Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat. Din luna iunie, acest tip de asistenţă poate fi solicitat şi online, cu utilizarea semnăturii electronice, precizează un comunicat de presă remis de PNUD.

Un solicitant de asistenţă juridică garantată de stat este să completeze o cerere la rubrica „Formulare” de pe site-ul www.cnajgs.md. La scurt timp, solicitantul este informat, prin email, ce avocat a fost desemnat să preia cazul. Anterior, formularul era completat pe suport de hârtie, uneori scris de mână, scanat, semnat şi abia după aceea expediat la adresa CNAJGS. Iar solicitanţii aveau de aşteptat mai mult până la desemnarea unui avocat din oficiu.