SOCIAL

Peste 80% din anvelopele importate de Republica Moldova se transformă peste ani în deşeuri care poluează mediul

Republica Moldova importă anual aproape un milion de anvelope. Peste 80 la sută dintre acestea se transformă peste ani în deşeuri care nu se descompun şi poluează mediul. Din 2023, scoaterea din uz a acestora va fi supravegheată de autorităţi. Va fi interzisă şi abandonarea maşinilor vechi iar Ministerul Agriculturii a elaborat deja un set de regulamente.

Experţii au făcut un calcul simplu. Aproape un milion de autoturisme înregistrate oficial în Republica Moldova au nevoie, de două ori pe an, să îşi schimbe anvelopele. Astfel, aproape 8 milioane de anvelope, odată la patru ani, cam cât e perioada de utilizare, ajung la groapa de gunoi. Unii şoferii spun că lasă anvelopelele uzate la vulcanizări sau le depozitează în garaje.

Deseori anvelopele sunt arse illegal pentru că nu este o lege clară care să interzică.

DORIN ANDROS, manager proiect, ex-secretar de stat MADRM: „Avem peste 9 mii tone de anvelope importate pe an, iar raportate la agenţia de mediu avem sub o mie de tone.... Ceea ce înseamnă că trasabilitatea anvelopelor nu este controlată de instituţiile statului, respectiv aceste deşeuri sunt depozitate într-o formă necontrolată”.

În Republica Moldova există o singură companie autorizată pentru prelucrarea anvelopelor uzate care lucrează la 30% din capacitate. Cei care vor reciclare trebuie să achite câte 1500 de lei pentru fiecare tonă de cauciuc. Pentru persoanele fizice, e gratuit. O tonă de anvelope uzate conţine 700 kg de cauciuc care poate fi transformat în combustibil. Potrivit legii, poluatorul plăteşte, aşa că majoritatea agenţilor economici preferă să arunce anvelopele la groapa de gunoi, decât să plătească pentru reciclarea lor.

ANATOL CORJ, administrator companie de reciclare a anvelopelor: „Capacitatea fabricii este de 1500 tone pe an, dar prelucrăm doar 3-4 sute de tone. Mulţi nu vor să plătească pentru reciclare. Noi am fi binevoitori să lucrăm gratis dar nu putem. Contractele sunt de unică folosinţă, compania a încheiat contract, a adus cauciucurile care s-au strâns şi când va fi data viitoare nu se ştie”.

Ministerul Agriculturi a elaborat un regulament care prevede mecanisme de gestionare a anvelopelor uzate. Potrivit documentului, depozitarea anvelopelor va fi interzisă iar agenţii economici vor fi obligaţi să încheie contracte cu firmele de reciclare sau cu cei care vor colecta aceste deşeuri.

DORIN ANDROS, manager proiect, ex-secretar de stat MADRM: „Începând cu anul 2023 să fie puse în funcţiune prevederile legale care vor responsabiliza importatorii şi producătorii de produse care pot genera aceste tipuri de deşeuri la plasarea pe piaţă să-şi asume şi responsabilitatea de retragere a acestora de pe piaţă”.

Un alt deşeu sunt maşinile uzate. În prezent nu este o evidenţă clară a vehiculelor scoate din uz, a modului de dezasamblare şi pieselor refolosite.

conf. dr. NATALIA ZAMFIR, expert legislative: „Doar 60 % din agenţii economici deţin autorizaţie de gestionare a deşeurilor”.

NATALIA CHICU, reporter TVR MOLDOA: "Acest tablou îl putem vedea în majoritatea localităţilor din R. Moldova. Autovehiculele vechi sunt abandonate la marginea satelor. Pe lângă faptul că acestea se transformă, cu trecerea anilor,  într-un morman de fier ruginit ele conţin detalii care poluiază mediul."

După aprobarea regulamentului, abandonarea vehiculelor uzate în locuri neautorizate va fi interzisă.

conf. dr. NATALIA ZAMFIR, expert legislativ: „Un autovehicul conţine nu doar metale feroase, conţine şi plastic, sticlă, fibre textile, substanţe poluante, uleiuri periculoase.  Regulamentul prevede prevenirea acestor tipuri de deşeuri, interzice importul şi comercializarea autovehiculelor care conţin mercur, plumb.. Pentru persoanele fizice sunt anumite interdicţii de a nu scoate din uz aceste vehicule, scoaterea din registrul de stat fără un certificat special de distrugere”.

Regulamentele urmează a fi aprobate de Guvern. Documentul a fost elaborat cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 35 de mii de operatori economici care vând sau repară automobile şi anvelopele. În present, amenzile pentru cei care aruncă la nimereală anvelope sunt de 1600 de lei pentru persoanele fizice şi de la 6 mii de lei pentru cele juridice.