Peste 700 de cazuri de nerespectare a măsurilor antiepidemice, raportate în luna mai la serviciul 112
Sursa foto:112.md Vizualizari:

Peste 700 de cazuri de nerespectare a măsurilor antiepidemice, raportate în luna mai la serviciul 112

Circa 700 de apeluri au fost efectuate la numărul uni 112 în luna mai, de către cetăţeni care au dorit să raporteze încălcări pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi limitele de acţiune impuse de autorităţi în contextul epidemiologiei de COVID 19 pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul 112 îndeamnă cetăţenii să respecte recomadările autorităţilor şi să se conformeze măsurilor de protecţie în contextul situaţiei epidemiologice actuale privind infecţia COVID-19:
- păstraţi distanţa socială de cel puţin 1 metru; evitaţi aglomeraţiile;
- respectaţi normele sanitare de igienizare şi dezinfectare;
- purtaţi mască de protecţie în transportul public, magazine şi spaţii publice închise (masca trebuie să acopere gura şi nasul);
- nu vă atingeţi nasul, ochii şi gura cu mâinile;
- nu mergeţi nicăieri, dacă aveţi febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie.

Reamintim că, noul coronavirus poate afecta pe oricine, fără criterii de selecţie, iar adaptarea treptată a măsurilor de restricţie, nu înseamnă sfârşitul pandemiei, răspândirea infecţiei de COVID-19 poate fi previnită prin respectarea măsurilor de protecţie.

Nerespectarea măsurilor stabilite de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi drept temei de tragere la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate. 

De asemenea, nu ezitaţi să sunaţi la numărul unic de urgenţă 112, dacă aţi observat încălcări privind nerespectarea măsurilor de prevenire şi limitele de acţiune impuse de autorităţi în contextul epidemiologiei de COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova pentru identificarea persoanelor şi întreprinderea măsurilor de sancţionare.

Atunci când apelaţi numărul unic de urgenţă 112, indiferent de natura urgenţei pe care o raportaţi, este esenţial să comunicaţi următoarele informaţii:
a) dacă aveţi simptome asociate cu infecţia Coronavirus de tip nou?,
b) dacă aţi fost/sunteţi în contact cu persoane aflate în carantină sau bolnave de COVID–19?,
c) dacă aţi revenit recent dint-o călătorie peste hotarele ţării.

Aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura siguranţa şi protecţia echipajelor de intervenţie ale Poliţiei, Pompierilor, Ambulanţei.

În orice caz, dacă aveţi febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie, solicitaţi imediat asistenţă medicală specializată la numărul unic de urgenţă 112 sau medicul de familie. 

Similare
RECOMANDĂRI