SOCIAL

Peste 5500 de cazuri de violenţă asupra copilului au fost raportate în septembrie-decembrie 2016

post-img

5642 de cazuri de violenţă asupra copilului, au fost raportate în perioada septembrie-decembrie 2016 de către angajaţii sistemului educaţional, conform unui raport al Ministerului Educaţiei. Actele de agresiune au avut loc în familie, în şcoală sau în alte locuri şi servicii din comunitate.

Datele au fost făcute publice cu ocazia Ziulei Internaţionale a nonviolenţei în şcoală. Rodica Josanu, şefă a Secţiei juridice a Ministerului Educaţiei, a menţionat: „Faţă de I semestru al anului precedent de studii, numărul cazurilor raportate în semestru I al anului academic 2016-2017 a crescut cu 960, ceea ce reiterează creşterea spiritului de responsabilitate civilă în rândul membrilor comunităţii educaţionale. În aceeaşi ordine de idei, se menţine tendinţa în creştere a numărului de cazuri identificate şi sesizate de către adulţi cu responsabilităţi legale faţă de creşterea şi dezvoltarea copilului”.
 
Cele mai multe cazuri – 2866, se referă la violenţa fizică, alte 1306 – la violenţa emoţională, iar 1278 – la neglijare. De asemenea, au fost semnalate 167 de cazuri de exploatare prin muncă şi 25 de cazuri de abuz sexual.
 
Creşterea numărului cazurilor de violenţă faţă de copii, identificate de către angajaţii din sistemul educaţional şi raportate autorităţilor locale, se explică prin faptul că directorii şi responsabilii de prevenirea şi protecţia copiilor faţă de abuz din toate instituţiile de învăţământ general şi profesional tehnic au beneficiat de mai multe formări.
 
Procedura de identificare şi raportare a cazurilor de violenţă de către angajaţii instituţiilor de învăţământ face parte dintr-o strategie complexă de prevenire şi combatere a violenţei faţă de copii lansată de Ministerul Educaţiei, în februarie 2013. Profesorii şi directorii instituţiilor de învăţământ au obligaţia să sesizeze autorităţile tutelare şi alte instituţii ale statului, atunci când un copil este în situaţie de risc.
 
Printre actele normative sectoriale ce conţin prevederi referitoare la protecţia copilului, prevenirea şi combaterea violenţei în familie, inclusiv asupra copilului, se numără: Codul Educaţiei, Strategia de dezvoltare a educaţiei pentru anii 2014-2020 „Educaţia-2020”, Strategia intersectorială de dezvoltare a abilităţilor şi competenţelor parentale pentru anii 2016-2022; Metodologia de aplicare a Procedurii de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului; Regulamentul privind comunicarea între instituţiile de învăţământ şi mass-media în cazurile care se referă la copii; etc.
 
În anul 2017 Ministerul Educaţiei planifică elaborarea unui ghid privind politica de protecţie a copilului în instituţiile de învăţământ.