SOCIAL

Peste 50% dintre copii sunt expuşi riscului intoxicării cu plumb din cauza jucăriilor

S-au dezvoltat tehnologiile, inclusiv cele pentru jucăriile copiilor, dar a crescut si riscul de îmbolnăviri. În Republica Moldova aproape 30% dintre materialele din care sunt confecţionate jucăriile depăşesc de zeci de ori concentraţia admisă de metale grele, inclusiv plumbul. Datele îngrijorătoare au fost obţinute de Asociaţia EcoContact, care a lansat şi o campanie de informare şi responsabilizare a populaţiei în cadrul Săptămânii Internaţionale de Prevenire a Intoxicaţiilor cu Plumb.

Mai mult de jumătate din numărul total al copiilor de pe Glob sunt expuşi riscului intoxicării cu Plumb. O analiză a experţilor de acum cinci ani arată că puţine dintre jucăriile în vânzare sunt sigure. Mai grav este că aceste bombe chimice periculoase ajung în mâinile copiilor fără niciun avertisment.
 
Copiii sunt cei mai expuşi la aceste metale toxice pentru că sunt mai aproape de mediul contaminat cu plumb. Părinţii au un rol decisiv de a-i proteja.
 
Experţii atenţionează populaţia şi spun că substanţele periculoase sunt practic peste tot.
 
În Republica Moldova, există un cadru legislativ naţional privind plumbul în vopsele, dar şi modalitatea de implementare. Totodată, în Strategia de Mediu pentru anii 2014-2023 este inclus un plan de acţiuni.
 
Intoxicaţiile cu plumb pot fi confirmate prin analize de laborator. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, plumbul este inclus în top 10 cele mai periculoase substanţe chimice. La nivel mondial, peste 50% dintre copii sunt expuşi riscului intoxicării cu plumb.