SOCIAL

Peste 40 de bătrâni din satul Copceac, UTA Găgăuzia, primesc un prânz cald la Centrul "Bătrâneţi Liniştite", renovat cu ajutorul UE

Oamenii nu au nevoie numai de hrană ci şi de afecţiune. De un prânz cald dar şi multă atenţie din parte celor din jur beneficiază peste 40 de bătrâni din satul Copceac, Regiunea Autonomă Găgăuzia. Bucatele sunt pregătite la Centrul "Bătrâneţi Liniştite", renovat recent cu sprijinul Uniunii Europene. Angajaţii centrului îi vizitează zilnic pe bătrâni şi au grijă să le ofere ajutorul necesar.

Nadejda Stepanova are 74 de ani şi suferă de o alergie severă, după ce a muncit toată viaţa la un laborator chimic. Acum trăieşte singură , iar unica ei alinare este motanul "Dîmoc".

NADEJDA STEPANOVA, locuitor, satul Copceac: „Am rămas singură pentru că sora mea a murit.Nu, nu sunt căsătorită. Am un motan, Dîmoc, este băiatul meu”.

Nadejda Stepanova este una dintre cele 40 de persoane care primesc o masă caldă din partea Centrului "Bătrâneţi liniştite" din satul Copceac. Pentru aceşti oameni rămaşi singuri pe lume, ajutorul este mai multe decât necesar.

Alimentele sunt pregătite la bucătăria centrului.

Centrul a fost dat în exploatare în vara anului 2018, într-o clădire istorică construită în 1912. În timpul primului război mondial, imobilul a fost bază militară, iar apoi spital.

OLEG GARIZAN, primarul satului Copceac: "Ne-am propus să ajutăm acele pături sociale care se află într-o situaţie dificilă. Astăzi, din păcate, foarte mulţi tineri sunt plecaţi peste hotare, iar bătrânii sunt vulnerabili."

Renovarea clădirii a costat 150 de mii de euro iar 50 de mii au fost oferiţi de către Uniunea Europeană. Ar putea fi cazaţi cam 30 de persoane dar  deocamdată nimeni nu-şi trăieşte bătrâneţele aici.

 OLEG GARIZAN, primarul satului Copceac: „ În tradiţia noastră şi nu doar, copii, mezinii au grijă de părinţii lor, care sunt urmaşi. Noi am deschis centrul acum 2 ani, dar mă bucur că, deocamdată, nu avem nicio solicitare pentru ca cineva să locuiască aici. Avem 7 camere, fiecare cameră este amenajată diferit. Sunt şi cu câte o odaie sunt şi două şi trei. Fiecare cameră are propria baie, cabină de duş. Totul este nou. Acum, această clădire este folosită drept hotel pentru oaspeţii care vin de peste hotare, putem să organizăm aici şi alte evenimente."

În satul Copceac locuiesc peste 10 mii de oameni. Autorităţile planifică să extindă proiectul şi să construiască un centru social, unde cei din familii social-vulnerabile ar putea primi mâncare, haine, şi alte servicii.