SOCIAL

Peste 230 de accidente cu implicarea pietonilor, înregistrate în ultimele 9 luni. Recomandările oamenilor legii

post-img

Una din cele mai vulnerabile categorii de participanţi la trafic în faţa accidentelor rutiere sunt pietonii. Pietonii sunt expuşi în permanenţă pericolelor din trafic şi au prea puţine mijloace de a se proteja. Conform ultimelor date statistice efectuate, s-a constat o creştere a numărului accidentelor rutiere, în special a celor cu implicarea pietonilor. 

Doar în ultimele 9 luni ale anului curent au fost înregistrate 233 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, care s-au soldat cu 234 de persoane traumate şi zece persoane decedate.
 

În context, poliţia vine cu recomandări pentru pietoni: 

-Cel mai important: Respectaţi regulile de circulaţie! Nu vă riscaţi viaţa şi sănătatea! Nu traversaţi strada prin locuri nepermise!

-Traversaţi  partea carosabilului doar la trecerile pentru pietoni şi la culoarea verde al semaforului. Oferiţi-le conducătorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

-Asiguraţi-vă din timp că sunteţi vizibil pentru conducătorii unităţilor de transport atunci cind aveti intenţia de a traversa strada.

-Apreciaţi corect timpul necesar pentru a traversa în siguranţă şi luaţi în calcul că, atunci când traversaţi străzile cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflaţi într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestaţi prudenţă maximă!

– În condiţii de vizibilitate redusă şi pe timpul nopţii, purtaţi îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante pentru a fi observaţi cu uşurinţă.

 -Nu vă angajaţi în traversarea drumului public prin faţa sau spatele autovehiculelor oprite!

 -La orice traversare, opriţi-vă în afara părţii carosabile, asiguraţi-vă din stânga, din dreapta şi apoi din stânga din nou!

-Evitaţi să circulaţi pe partea carosabilă sau pe pistele pentru biciclişti! Folosiţi trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeţi cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveţi traficul în faţă!

 -Respectaţi întocmai semnificaţia semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) şi nu circulaţi pe drumurile publice dacă aţi consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat creşte semnificativ.

 -Acordaţi prioritate de trecere autospecialelor de poliţie, de la pompieri sau de la ambulanţă, care au în funcţiune semnalele luminoase şi acustice, chiar dacă vă aflaţi pe trecerea pentru pietoni.