Peste 2000 de arme au fost scoase din circuitul civil, cu sprijinul UE şi PNUD
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 2000 de arme au fost scoase din circuitul civil, cu sprijinul UE şi PNUD

2119 de arme, 50.000 de gloanţe şi 142 accesorii şi componente pentru arme au fost distruse prin topire pe 25 noiembrie la Chişinău, cu sprijinul Uniunii Europene şi al PNUD. Scoaterea acestor arme din circuitul civil contribuie la o securitatea sporită pentru oameni.

Lotul de arme pentru distrugere a fost acumulat în ultimii doi ani de Inspectoratul General al Poliţiei. Astfel, în rezultatul măsurilor întreprinse de subdiviziunile de poliţie, a fost retras din circuit un număr considerabil de arme, starea tehnică a cărora nu corespunde cerinţelor esenţiale de securitate, sunt deteriorate, inutilizabile, cu modificări neautorizate în construcţie, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol pentru nimicire. Bugetul pentru topirea lor este de 12.800 de euro şi a fost oferit de Uniunea Europeană, prin intermediul PNUD SEESAC.

„Suntem conştienţi că fenomenul traficului ilicit de arme, la nivel regional, dar şi global este în permanentă creştere. Republica Moldova s-a angajat ferm în asigurarea unui management eficient al armelor de calibru mic şi armamentului uşor. Prin urmare, exerciţiul de astăzi contribuie direct la reducerea ameninţării proliferării acestora, astfel încât fiecare cetăţean să se simtă mai protejat”, a menţionat Alexandru Bejan, şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei.

În perioada anilor 2005 – 2019, în Republica Moldova au fost distruse prin topire 16.235 arme de foc, cu suportul financiar şi activitatea de monitorizare a Guvernului Elveţiei şi Norvegiei, Uniunii Europene, Centrului de Control a Armelor de Calibru Mic şi Armamentului Uşor din Europa de Sud-Est (SEESAC), Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Misiunii OSCE în Moldova.

„Prin această iniţiativă, susţinem eforturile autorităţilor naţionale de a avansa în continuare în domeniul controlului armelor de calibru mic şi armamentului uşor. În conformitate cu agenda de reformă a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova şi cu sprijinul Uniunii Europene şi SEESAC, această acţiune reprezintă o contribuţie suplimentară la securitate şi la lupta împotriva crimei organizate. Aceasta este o prioritate-cheie pentru cooperarea dintre UE şi Republica Moldova, în beneficiul cetăţenilor săi”, a declarat Janis Mazeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

„Acest eveniment se înscrie în parteneriatul de lungă durată dintre Republica Moldova, PNUD, SEESAC şi UE privind controlul asupra circulaţiei armelor de calibru mic şi a armamentului uşor. În ultimul deceniu, PNUD a oferit sprijin autorităţilor naţionale pentru a distruge armele de calibru mic şi armamentul uşor confiscate sau predate benevol şi suntem pregătiţi să oferim în continuare suportul necesar. Evenimentul de azi contribuie la realizarea unui control eficient al armelor prin reducerea surplusului acestora, creând astfel condiţii pentru o societate mai sigură şi mai prosperă", a menţionat Andrea Cuzyova, reprezentantă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Scoaterea din circuitul civil a armelor se înscrie în obiectivul 16 al Agendei 2030, promovarea societăţilor paşnice, juste şi incluzive. PNUD SEESAC activează în prezent în Europa de Sud-Est
 
Similare
RECOMANDĂRI