SOCIAL

Peste 200 de voluntari au participat astăzi la plantarea a 1400 de stejari în satul Pohrebea din raionul Dubăsari

Peste 200 de voluntari au participat astăzi la plantarea a 1400 de stejari în satul Pohrebea din raionul Dubăsari. Organizaţia neguvernamentală "Împădurim Moldova" îşi propune să planteze peste 35 de mii de arbori formând un ecosistem forestier în zonă.

Înarmaţi cu lopeţi dar şi multă voie bună, cei 200 de voluntarii au decis să tranforme peste 5 hectare de teren lăsat pârloagă într-o pădure de stejari.

Organizatorii au pus la dispoziţia participanţilor 1400 de stejari.

DINA CLOCICOVA, reprezentant ONG "Împădurim Moldova": "Tot terenul nostru de 5,2 ha va fi 80% conţinut de stejar, stejar simplu şi stejar roşu, plus tei,  frasin şi nişte arbuşti ca să balansăm, pnetru că ei cresc mai repede şi să fie umbra, pnertu că stejarul în primii ani trebuie să fie umbrit.. "

"Prima data am văzut pe facebook, dar am fost absenţi, acum ne-am înţeles cu feciorul că venim numaidecât. Pentru mine a  fost în mare parte interesant ca o provocare pentru că nu m-am ocupat cu acest lucru niciodată. Trebuie să mă pregătesc pentru viitoarea familie să ştiu cum să sădesc un copac.- Se sădeşte greu? – Nu-i tare greu dar e interesant."

La eveniment au venit şi angajaţii unor firme din Chişinău.

VERONICA STOROJ, reprezentant fabrică de uşi: „Am hotărât că este un proiect la care suntgem obligaţi cumva să participăm deoarece produsele pe care le fabricăm sunt din stejar şi asta este o oportunitate frumoasă de a întoarce naturii o parte din resursele pe care le folosim. "

În total, în localitatea Pohrebea, vor fi plantaţi 36.500 de stejari, arbori care pot trăi şi mii de ani. Pe lângă valoarea naturală, pădurea va proteja locuitorii satului de inundaţii. Ea va fi chiar pe panta de deasupra satului şi va absorbi şi reţine apa în timpul ploilor. Proiectul este realizat în colaborare cu primăria comunei Coşniţa-Pohrebea.

IURII GUMENIUC, preşedinte ONG "Împădurim Moldova": „Primăria va avea grijă de aceşti pomi, îi va uda şi va îngrădi teritoriul pentru a-l proteja de animalele domestice. Avem planuri mari în acest sens, vrem să plantăm milioane de arbori. Am identificat deja şi câteva locaţii unde vom planta arbori în primăvara şi toamna anului viitor."

Potrivit datelor Moldsilva, în Republica Moldova sunt aproximativ 380 mii de hectare de pădure, iar defrişările sunt în creştere. În ultimii 15 ani, au fost defrişate 7500 ha de păduri. Ceea ce înseamnă că anual, se taie aproximativ 400 de mii de metri cubi de masă lemnoasă. În prezent, pădurile ocupă doar 12% din teritoriul Republici Moldova.