SOCIAL

Peste 200 de profesori din Găgăuzia şi Taraclia au fost instruiţi în predarea limbii române

Dulceaţa fructului porneşte de la rădăcina pomului. Iar pentru a savura gustul limbii române este nevoie de profesori bine instruiţi. Asta şi-a propus Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi - să transforme limba română într-o limbă de comunicare pentru cei din Găgăuzia şi raionul Taraclia. Graţie unui proiect în acest sens, peste 200 de profesori din regiune au devenit adevăraţi promotori ai limbii române.

Chiar dacă este predată în grădiniţe şi şcoli, cunoaşterea limbii române în Găgăuzia şi Taraclia este, încă, un lux. O piedică este pregătirea profesorilor de acolo. Un grup de profesori de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi şi-a propus să schimbe acest lucru.

Prin intermediul acestor cursuri, profesorii de la Galaţi au avut ocazia să cunoască problemele cu care se confruntă dascălii din regiune.

Astfel s-a născut şi „Programul de eficientizare a predării limbii române în şcolile din UŢA Găgăuzia şi Taraclia”, lansat de Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Început în 2015, în Găgăuzia, proiectul s-a extins, ulterior şi în raionul Taraclia. Astfel, profesorii de limba română din învăţământul primar şi preşcolar din regiune au avut parte de cursuri, asigurate de formatori români cu experienţă.

Primul şi cel mai important obiectiv a fost schimbarea modului de predare.

Gina Aurora Necula susţine că în vremea tehnologiilor şi informaţiei rapide, este mult mai dificil să captezi atenţia elevilor, de aceea este necesară o nouă abordare.

Dar au găsit soluţii inovative şi pentru această problemă.

Proiectul a fost susţinut şi de Inspectoratul Şcolar Galaţi. Beneficiarii au avut parte de demonstraţii interactive din partea dascălilor de acolo.

Pe lângă cursurile de formare, profesorii au participat şi la crearea materialelor didactice. Intervenţia în textele clasice a fost privită, iniţial, cu scepticism. Rezultatele, însă, nu au întârziat să apară.

Gina Aurora Necula este convinsă că atunci când îţi faci meseria cu pasiune şi reacţia din partea elevilor este pe măsură. S-au convins de acest lucru şi cei peste 200 de beneficiari ai proiectului.

Prin urmare, echipa de la Galaţi a reuşit să readucă dragostea pentru predarea şi studierea limbii române în Găgăuzia şi raionul Taraclia. De aceea, şi-au propus continuarea proiectului.