SOCIAL

Pesta porcină. Situaţia se agravează în raionul Ştefan-Vodă

post-img

Premierul Pavel Filip a convocat, astăzi, şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale privind situaţia creată de răspândirea pestei porcine şi ce trebuie să întreprindă autorităţile pentru a rezolva această problemă.

Astfel, Pavel Filip a declarat situaţia din România şi Ucraina este una alarmantă, iar responsabilii vorbesc despre cea mai mare epidemie de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar focarele de pestă porcină se află în R. Moldova în zonele limitrofe. După şedinţa în care a fost examinat planul de măsuri privind contracararea răspândirii pestei porcine, directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi a informat referitor la faptul că situaţia se agravează în raionul Ştefan-Vodă, satele din Lunca Nistrului, şi raionul Cahul, satele din Lunca Prutului, doar în ultimele zece zile fiind înregistrate 17 focare de pestă porcină. De asemenea, au fost găsite şi cadavre de mistreţi care, de asemenea erau contaminate cu acest virus. În afară de porci şi mistrţi, şi porumbul poate fi purtător de pestă porcină. „Riscurile sunt în creştere, deoarece porumbul recoltat ajunge la producerea furajelor şi atunci pagubele vor fi cu mult mai mari”, a menţionat Gheorghe Gaberi. 

Un din măsurile care vor fi întreprinse este informarea despre acest pericol, deoarece autorităţile mizează foarte mutl ca populaţia să conştientizeze această problemă. De asemenea, s-a discutat despre faptul ca în localităţile unde vor fi înregistrate mai mult de trei focare de pestă porcină, să fie sacrificate toate porcinele, porumbul sau floarea soarelui care a fost în contact cu mistreţii să nu fie recoltată, iar numărul de mistreţi să fie redus. Gheorghe Gaberi a mai menţionat că întreţinerea perioadei de carantină este foarte costisitoare, doar pentru o perioadă de 60 de zile costul fiind de peste jumătate de milion de lei.   

Conform datelor ANSA, în Republica Moldova sunt între 400 şi 500 de mii de capete de porcine, dintre care cam 70 la sută sunt în ferme şi crescătorii, unde nu a ajuns deocamdată pesta porcină africană. Cheltuielile pentru stingerea unui singur focar se ridică la 200-500 de mii de lei.