SOCIAL

Personalităţi in domeniul vitivinicol mondial au participat astăzi la Chişinău, la conferinţa transfrontalieră WINET

Personalităţi in domeniul vitivinicol mondial au participat astăzi la Chişinău, la conferinţa transfrontalieră WINET. Printre cei prezenti este şi directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului. Participanţii au discutat despre realizări şi proiecte şi au împărtăşit idei despre depăşirea crizei provocate de pandemie.

Conferinţa transfrontalieră WINET a fost găzduită de Agenţia de Investiţii şi a fost finanţată de Uniunea Europeană. Au fost prezenţi 19 participanţi din 8 state iar evenimentul este unul important pentru industria vinicolă a Republica Moldova.

ELENA OLEINIC-SLIVINSCHI director general adjunct,  Agenţia de Investiţii: „Prezenţa speackerilor globali şi egida OIVE înseamnă că noi suntem deja  poziţionaţi ca o ţară care este cotată foarte sus la nivel înalt mondial la calitatea vinului, promovarea vinului şi sectorului vinicol şi cât pentru ţara noastră”.

Deşi, este pandemie, vinificatorii din Republica Moldova şi-au văzut de treabă şi au reuşit să obţină succes la concursurile internaţionale. S-au obţinut sute de medalii care confirmă calitatea vinului basarabean. La eveniment a fost prezent şi ambasadorul României în Republica Moldova care a precizat importanţa proiectului transfrontalier WINET.

 Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ ambasadorul României în Republica Moldova: „Unul dintre obiectivele proiectului este de a crea o reţea de peste 175 de actori din idustria viniviticolă, producători mai mari sau mai mici, universităţi de profil, institute de cercetare, societate civilă, autorităţi locale şi regionale.
Azi, am înţeles că vorbim de peste o sută de parteneri care au decis să lucreze împreună, pentru a se dezvolta împreună, pentru a găsi împreună soluţii fără frontiere”.

ALEXANDRE MONDOUX profesor, Elveţia. „Pentru mine este foarte interesant să vin în Republica Moldova, în bazinul Mării Negre, cred că vom avea un schimb de experienţă interesant”.

Proiectul WINET a fost lansat în 2019, având drept scop sporirea colaborării şi comerţului între ţările bazinului Mării Negre,  - Republica Moldova, România şi Bulgaria şi cuprinde astăzi peste 175 de membri. În cadrul proiectului au fost organizate webinare, dar şi vizite de lucru la vinării.