SOCIAL

Persoanele cu dizabilităţi sunt puţin implicate în activitatea antreprenorială

În Republica Moldova există aproape 200 de mii de oameni cu dizabilităţi. Deşi mulţi dintre ei au un potenţial enorm, foarte puţini se încumetă să-şi deschidă o afacere. Institutul Naţional de Cercetări Economice, în comun cu Asociaţia Antreprenorilor cu Dizabilităţi au organizat un eveniment despre importanţa formarii şi consolidării potenţialului antreprenorial al persoanelor cu nevoi speciale.

Olga Afanas are 35 de ani şi este una dintre puţinele persoane cu nevoi speciale care a reuşit să devină antreprenor în Republica Moldova. Deşi se deplasează cu dificultate şi are o deficienţă de vedere, femeia a izbutit să-şi deschidă o afacere în domeniul traducerilor. Recunoaşte însă că i-a fost foarte greu la început.

Olga susţine însă că şi acum, persoanele cu dizabilităţi întâmpină multe dificultăţi. Însăşi procesul de deschidere a unei afaceri este foarte complicat.

Olga ştie că persoanele cu nevoi speciale au un potenţial enorm, care de cele mai multe ori nu este valorificat.
 
În Republica Moldova este o Asociaţie a Antreprenorilor cu Dizabilităţi din care fac parte 39 de membri. Numărul acestora însă este foarte mic, iar statul trebuie să întreprindă mai multe acţiuni pentru a-i susţine.

Totodată, autorităţile susţin că se fac eforturi pentru a ajuta şi valorifica potenţialul persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova există circa 182 de mii de persoane cu dizabilităţi, ceea ce reprezintă 5 % din populaţia ţării.