Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Persoanele cu dizabilităţi din stânga Nistrului îşi trăiesc viaţa între patru pereţi

În timp ce la Chişinău incluziunea persoanelor cu dizabilităţi înregistrează unele progrese, în stânga Nistrului oamenii cu nevoi speciale abia încep să-şi cunoască drepturile.

Există câteva centre specializate care încearcă să ducă problemele lor în atenţia aşa-ziselor autorităţi. Cel mai mult, oamenii cu care soarta nu a fost prea blândă şi-ar dori ca şi în acea zonă să fie respectate standardele internaţionale.

În stânga Nistrului persoanele cu dizabilităţi nu prea sunt văzute pe străzi. Cele mai multe îşi duc toată existenţa între patru pereţi. Nu vor să îşi arate neputinţa şi să fie văzute ca o povară. Alexandru locuieşte în Tiraspol. Până nu demult prefera să stea mai mult în casă. A văzut, însă, că există oameni în scaun cu rotile care îşi trăiesc viaţa demn şi a decis să urmeze această cale.

Elena Crîşmari locuieşte într-un sat din raionul Străşeni şi se plânge că nu îşi poate găsi un loc de muncă. Asta chiar dacă există legi care îi garantează acest drept.

Femeia spune că se simte discriminată şi când merge la instituţiile publice. În Republica Moldova sunt peste 180 de mii de persoane cu nevoi speciale. Dintre acestia, aproape 13 mii sunt copii. 
Similare
RECOMANDĂRI