SOCIAL

Persoanele care simulează o dizabilitate pentru a cerşi riscă amenzi. Noile prevederi introduse în Codul Contravenţional

Persoanele care simulează o dizabilitate pentru a cerşi riscă amenzi de 1500 de lei. Amenzi vor primi şi cei ce fac reparaţii şi gălăgie duminică. Guvernul a aprobat astăzi mai multe modificări la Codul Contravenţional.

În Republicii Moldova, cerşetoria nu este pedepsită. Legislaţia prevede acum răspunderea penală doar pentru organizarea acestei activităţi. Guvernul propune completarea Codului contravenţional cu un nou articol.

SERGIU LITVINENCO ministrul Justiţiei: „Persoana care va simula o dizabilitate fizică sau psihică şi va apela la mila publicului, va fi sancţionată cu amendă sau sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore. "

Se propun sancţiuni şi pentru poluarea mediului înconjurător. Depozitarea neautorizată a materialelor de construcţie ori a deşeurilor  industriale se va sancţiona cu amendă de până la 7500 de lei pentru persoanele juridice şi până la 15 mii de lei pentru persoanele juridice. Printre modificările aprobate astăzi de Guvern se regăsesc şi cele legate de liniştea publică.

SERGIU LITVINENCO ministrul Justiţiei: „Dacă până acum lucrările de reparaţie erau interzise de la ora 18:00 până la ora 08:00 dimineaţa, conform noilor prevederi, acestea vor fi interzise şi pe parcursul zilei de duminică. Aceste prevederi au drept scop responsabilizarea persoanelor la respectarea liniştii publice, respectarea dreptului la viaţa privată, cultivarea unui spirit de respect reciproc dintre vecinii blocurilor locative."

Autorităţile propun posibilitatea achitării a jumătate din valoarea amenzii în cel mult 3 zile de la aplicarea sancţiunii. Se modifică şi termenul de contestare şi examinare.

SERGIU LITVINENCO ministrul Justiţiei: „Având în vedere numărul mare de procese contravenţionale aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi a termenului restrâns de examinare, la moment, se propune extinderea termenului maxim de examinare de la 30 de zile la 2 luni din momentul intrării  dosarului în instanţa de judecată."

Pentru a intra în vigoare, proiectul de modificare a Codului Contraventional trebuie aprobat şi de Parlament.