SOCIAL

Persoanele afectate de violenţă în familie vor beneficia de servicii îmbunătăţite din partea medicilor

post-img

Persoanele afectate de violenţă în familie vor beneficia de servicii îmbunătăţite din partea medicilor şi asistenţilor sociali, care vor interveni mai eficient pentru identificarea şi soluţionarea cazurilor de violenţă.

Potrivit agenţiei INFOTAG,  Ministerul Sănătăţii Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) urmează să aprobe două instrucţiuni de lucru pentru îmbunătăţirea răspunsului sistemului de sănătate şi cel de asistenţă socială la cazurile de violenţă în familie. 

Noile instrucţiuni sectoriale de intervenţie pentru specialiştii din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale au fost elaborate în baza Standardelor Globale şi Serviciilor Esenţiale destinate femeilor şi fetelor supuse violenţei (ESGs) şi reprezintă un pas important pentru alinierea răspunsului statului la acest fenomen în conformitate cu standardele internaţionale şi cele mai bune practici din domeniu.

"Prevenirea şi combaterea violenţei în familie reprezintă un domeniu prioritar pentru minister regăsindu-se constant pe agenda de lucru a autorităţii. Deşi, în ultimii ani Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în vederea asigurării accesului la servicii calitative victimelor, mecanismele de asistenţă şi protecţie a victimelor necesită a fi perfecţionate", a susţinut şefa Direcţiei politici de asigurare a egalităţii între femei şi bărbaţi MSMPS, Lilia Pascal.

Potrivit statisticilor, fiecare a patra femeie din Republica Moldova a suferit de o formă a violenţei pe parcursul vieţii, iar violenţa în familie este încă un fenomen în creştere în ţară. În acest context, revizuirea Instrucţiunilor privind intervenţia specialiştilor din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale este o componentă importantă a Strategiei Naţionale de prevenire şi combatere a violenţei faţă de femei şi violenţei în familie, pentru perioada 2018-2023.