Permise de intrare gratuite, doar astăzi, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Permise de intrare gratuite, doar astăzi, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova eliberează astăzi, 19 aprilie, gratuit permise de intrare, pentru a atrage cât mai mulţi clienţi. Permisul de intrare, în mod obişnuit, costă 15 lei. Tot astăzi, cititorii interesaţi pot vizita colecţiile de carte şi alte documente de patrimoniu ale instituţiei, care în zilele obişnuite sunt închise pentru utilizatori. Acţiunile sunt organizate în contextul Zilei uşilor deschise la Biblioteca Naţională, transmite IPN.

Directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a spus că Ziua uşilor deschide anticipează sărbătoarea profesională a bibliotecarului, marcată anual pe 23 aprilie. Pe parcursul zilei de astăzi, în incinta instituţiei sunt organizate un şir de activităţi care pun în valoare „bibliotecarul şi biblioteca, colecţiile de carte”.

Şefa Centrului de formare profesională continuă în Biblioteconomie şi Ştiinţe ale Informării, Ludmila Corghenci, a remarcat că astăzi bibliotecarul este reprezentantul profesiei care mai mult învaţă pentru utilizatori. Pe parcursul anului 2018, numărul vizitatorilor bibliotecilor din Republica Moldova a fost în creştere. Bibliotecile au deservit 43% din populaţie. Fiecare dintre utilizatori a intrat pe parcursul anului într-o bibliotecă de cel puţin 11 ori.

Ludmila Corghenci a vorbit şi despre unele neajunsuri ale sistemului naţional de biblioteci. Dacă la nivel internaţional rata medie de înnoire a colecţiilor de carte este de 7-10 ani, în Republica Moldova această rată este de 95 de ani. Referitor la achiziţiile de carte, în 2018 au fost achiziţionate 30 de cărţi la o mie de locuitori, pe când instituţiile de nivel internaţional de profil recomandă achiziţionarea a 250 de cărţi la o mie de locuitori.

În Republica Moldova, la 1 ianuarie 2019, funcţionau 2690 de biblioteci.
Similare
RECOMANDĂRI