Pericolul căpuşelor. Oamenii trebuie să fie vigilenţi în timpul plimbărilor în aer liber
Sursa foto:Lumea Satului Vizualizari:

Pericolul căpuşelor. Oamenii trebuie să fie vigilenţi în timpul plimbărilor în aer liber

Populaţia este atenţionată să fie precaută în timpul plimbărilor în aer liber, în special în parcuri şi păduri. Odată cu încălzirea vremii, căpuşele, care sunt purtătoare de infecţii, au ieşit din hibernare.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chişinău îi sfătuiesc pe oameni să îmbrace haine de culori deschise, cu mâneci lungi, să evite desişurile. Iar atunci când se află în spaţii verzi timp mai îndelungat, să inspecteze pielea neacoperită şi, ajungând acasă, să facă duş.

Dacă este depistată o căpuşă, ea trebuie urgent îndepărtată, iar locul muşcăturii se tratează cu tinctură de iod sau cu soluţie de alcool de 70% şi nicidecum prin alte metode. Pentru a decide tratamentul chimioprofilactic, persoanele trebuie să meargă la medicul de familie.

Potrivit datelor, în anul 2017 din căpuşele colectate pentru investigaţii de laborator, 30% au fost infectate cu bacterii borrelia (agent patogen al bolii Lyme – borelioza acariană). De la începutul lunii aprilie, cercetările au fost reluate, fiind deja colectate peste 100 de exemplare de căpuşe.

Boala Lyme este o afecţiune extrem de periculoasă, cu manifestări chiar şi după câţiva ani de la muşcătură. Dacă nu se tratează, după ani de evoluţie apar tulburări neurologice: afectare meningeală, paralizie facială, amorţeală la nivelul membrelor, pierderi de memorie, dificultăţi de concentrare etc., precum şi manifestări cardiovasculare (tulburări de ritm), afectare oculară, hepatită.
Similare
RECOMANDĂRI