Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pereţii unor blocuri de locuit din Chişinău devin adevărate opere de artă datorită pictorului Radu Dumbravă

Adevărate capodopere de artă devin pereţii unor blocuri de locuit din Chişinău, datorită măiestriei pictorului Radu Dumbravă. Are lucrări impunătoare, de sute de metri pătraţi. Artistul a realizat şi cea mai mare pictură murală, cu tematică istorică din Republica Moldova, care poate fi admirată pe strada Decebal din Chişinău şi ilustrează trei personalităţi notorii ale neamului: Ştefan cel Mare, Burebista şi Decebal.

"Coloana neamului" – astfel este întitulată cea mai mare pictură murală realizată de artistul Radu Dumbravă. Are 225 de metri pătraţi şi a fost realizată în anul 2018.  

Prin lucrările sale cu tematică istorică, pictorul îşi propune să imortalizeze trecutul şi să aducă în acest fel, un elogiu marilor personalităţi ale neamului românesc.

RADU DUMBRAVĂ pictor: „Eu cumva mă regăsesc în istoria noastră. Eu mă regăsesc pentru că e una din direcţiile mele: istorie, folclor. Apreciez foarte mult oamenii care au muncit pentru a pune baza la tot ceea ce avem noi astăzi ca popor, ca cultură, ca neam, ca teritoriu şi respectiv îmi place să valorific astfel de oameni pentru a-i prezenta ca exemplu pentru alţii, pentru a inspira bineînţeles.”

E pasionat de pictură de mic copil şi a început să studieze arta la vârsta de 16 ani.

RADU DUMBRAVĂ pictor: „Deja am mers la atelierul de pictură şi desen şi aşa câţiva ani, 2-3 ani, după care am mers la Academia de Arte şi iată că pe parcursul acestor ani eu m-am început a perfecţiona şi să continui în asta.”

De opt ani face picturi murale şi are până la zece lucrări, care acum înfrumuseţează pereţii unor blocuri de locuit din Chişinău.

RADU DUMBRAVĂ pictor:  „De exterior prima lucrare a fost "Cerbul", lucrare făcută în 2013 cu o echipă din Polonia, care se află în sectorul Botanica, atunci a fost prima mea experienţă de pictură murală. Lucrarea din spatele meu este "Peretele Gloriei, Decebal", făcută în 2017, este o lucrare de debit, am lucrat la ea timp de trei săptămâni într-o echipă de trei persoane. Ca tematică în avem pe Decebal, ca rege al Daciei şi haiducii, care au luptat împreună cu el. Vreau să menţionez că lucrarea şi toate lucrările au fost susţinute de parteneri.”

Pentru realizarea unei lucrări, pictorul munceşte enorm, iar deseori, e nevoit să înfrunte condiţii meteorologice nefavorabile.

RADU DUMBRAVĂ pictor: „Chiar la "Peretele gloriei, Decebal" nu puteam să lucrăm toată ziua pentru că era foarte cald, la "Coloana neamului" lucram atâta timp cât era cald fiindcă deja era prea frig, iarăşi erau lucrări la care lucram doar când era soare, dar şi când ploua. Fiecare lucrare îşi are provocările sale şi în asta şi e interesant, pentru ca să ţinem minte.”

Lucrează în timp record. Pentru a realiza o pictură murală de exterior are nevoie în medie de două săptămâni.

RADU DUMBRAVĂ pictor: „Pictura murală necesită materiale respective pentru că ea se află pe exterior şi pe interior, luăm culori care se aplică bine pe perete. Pentru exterior e grunt, vopsea siliconizată, metalizată, cele care rezistă la ploaie, la vânt, la tot absolut.”

Radu Dumbravă spune că îl pasionează şi pictura murală de interior.

RADU DUMBRAVĂ pictor: „ În picturile de interior murale eu mai mult abordez tematica.. acolo e lucru cu clienţii şi fiecare îşi doreşte tema sa, într-un oficiu trebuie să fie ceva tematic, într-o casă privată trebuie să fie ceva tematic şi respectiv e absolut divers, dar şi e interesant.”

Radu Dumbravă a devenit cunoscut şi peste hotare. Alături de alţi artişti plastici, el a lucrat la cea mai mare pictură murală din Polonia, care a intrat în cartea recordurilor Guiness.
Similare
RECOMANDĂRI