Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pentru un ban în plus, mulţi bătrâni ies în stradă pentru a vinde ce mai au prin gospodărie

Viaţa grea şi pensia mizeră îi scot în stradă şi pe timp iarnă. Dar nu pentru a protesta ci pentru a vinde ce au la îndemână - legume din grădină, murături sau chiar jucării ale copiilor şi nepoţilor.

Cu lacrimi în ochi, bătrânii spun că abia supraveţuiesc şi nu s-au gândit că vor ajunge vreodată să trăiască atât de greu, după ce au muncit o viaţă întreagă.
 
La cei 76 de ani ai ei, Nina Chicerman stă pe un scăunel, la colţ de stradă, şi vinde borş. Spune că îl face cum ştie mai bine astfel încât cumpărătorii să treacă des pe la ea. Ar vrea nu fie nevoită să vândă în stradă, dar pensia de o mie şi şase sute de lei nu-i ajunge nicidecum  pentru medicamente, facturi şi mâncare.
 
„Iată vând de un lapte de–o smântână, pâine nu cumpăr că am făină, să am şi de o medicină, nu să trăiesc pe spinarea cuiva. Sunt învăţată să trăiesc pe munca mea, am avut moş în Sfatul Ţării”, a spus Nina Chicerman.
 
Spune că a muncit toată viaţă şi nu s-a gândit ca va ajunge să stea pe stradă, cu teama că în orice moment va veni un poliţist să o gonească. 
 
„Am lucrat cum am încheiat şapte clase că tatăl meu a fost invalid de război. Mai ieri am dat o mie de lei pe medicamente”, a spus Nina Chicerman.
 
Acestă femeie vine din satul Floreni, Anenii Noi. Se scoală dimineaţa la ora cinci pentru a ajunge la Chişinău şi aduce ce a cules toamna de prin gradină, a mai făcut murături, are chiar şi vin de casă. Chiar dacă în mană ţine cutia cu medicamente pe care şi le-a cumpărat pe banii făcuţi în primele ore ale zile. Este optimistă şi spune că nu va renunţa, atât cât mai are puteri.
 
Tatiana şi-a scos  din casă toate jucăriile copiilor şi nepoţiilor şi le vinde pentru a face un ban. Acest bărbat vinde cărţile pe care le-a colecţionat tatăl sau, iar această femeie - plantele de cameră pe care le creşte în apartament.
 
spune că ajuns să vândă pe stradă după a rămas pe drumuri, împreună cu fiica şi nepotul. Banca i-a luat apartamentul pentru că nu a putut returna banii împrumutaţi. Acum are 82 de ani şi vinde ciorapi pentru a face bani de chirie şi mâncare.
 
„Nu stau cu mâna întinsă, nu vreau, am mers la asistenţii sociali să mă ia la azilul de bătrâni, nu mă iau, zic că am copii, eu zic că ei singuri nu au unde trăi”, a spus Nadejda Singhena
 
Unii din cei care vând în stradă au refuzat să vorbească în faţa camerei de luat vederi, pentru că le e ruşine de copiii lor. Alţii se tem să nu fie alungaţi, pentru că autorităţile locale interzic comerţul stradal în locurile neatorizate.
 
Cea mai mică pensie în 2019 în Republica Moldova este de 1.080 de lei iar cea mai mare de peste 224 de mii de lei.
 
Similare
RECOMANDĂRI