SOCIAL

Pentru prima dată în ultimii ani, apicultorii au cules miere de mană

Sfârşit de săptămână dulce la Chişinău. Zeci de producători au participat la cea de-a 14 ediţie a târgului apicol. Pe lângă tradiţionala miere, polen sau fagure, pentru prima data în ultimii ani, pe tarabe a apărut şi mierea de mană. Este un produs apicol extrem de rar care se obţine din mugurii de arbori, nu conţine polen şi este foarte bogat în minerale.

Andrei Chiosa creşte albine încă din 2002 şirecunoaşte că mierea de mană este cu adevărat o raritate, fiind produsă doar în anii secetoşi.

Cu cât mierea este mai intensă la culoare, cu atât are mai multe beneficii pentru sănătate.

Dar de la târg nu au lipsit nici tradiţionalele produse, expuse de apicultorii din toată Republica Moldova.

Apicultorii încearcă să respecte standardele de calitate atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă.

Deşi cel mai bun test e cel de laborator, sunt câteva trucuri care pot fi folosite la alegerea mierii. Unul ar fi să puneţi un pic de miere într-un vas cu apă şi să-l agitaţi.

Poate fi folosită şi metoda bulei de aer.

Vizitatorii au savurat din dulceaţa mierii şi s-au aprovizionat cu "sănătate la borcan" pentru sezonul rece.

PreşedinteleAsociaţieiNaţionale a Apicultorilor susţine că în acest an recolta este mai mică.

Chiar şiaşa, se aşteaptă o producţie de cca 5000 de tone de miere. În Republica Moldova sunt aproape şase mii de apicultori.