SOCIAL

Pentru nevăzători, trotuarele pline de gheaţă sunt pericole mortale

Încercaţi să închideţi ochii şi să mergeţi până la bucătărie pentru un pahar cu apă. Este o experienţă istovitoare pentru mulţi dintre noi. Încercaţi acelaşi test pe trotuarele din Chişinău.

Nu se încumetă aproape nimeni dar sunt oameni printre noi care sunt obligaţi să o facă. Zi de zi. Ei nu au vedere iar autorităţile au orbit şi ele când vine vorba de nevoile cetăţenilor. Pentru nevăzători, iarna este un adevărat calvar iar trotuarele pline de gheaţă sunt pericole mortale.

Ana Carabeţchi are 63 de ani şi şi-a pierdut vederea încă din copilărie. A învăţat să supravietuiască şi în condiţii normale, merge zilnic câteva minute pe jos până la serviciu. Trotuarele sunt greu de străbatut şi pentru un om normal. Gheaţa face ca drumul de câteva sute de metri să fie pentru un nevazător plin de capcane. Pericolul e la fiecare pas.

Femeia a învăţat să se descurce cu greutăţile la Centrul de Reabilitare a Nevăzătorilor. Multă vreme nu putea să iasă din casă fără însoţitor.

Locuri periculoase sunt la tot pasul pentru că legea nu se respectă. Maşinile parcate neregulamentar pe trotuare sunt adevărate bariere pentru nevăzători.

Mult mai dificil este pentru cei care nu sunt din Chişinău. Ştefan Coman vine din raionul Glodeni la cursurile de instruire de la Centrul pentru Nevăzători. Fără însoţitor nu s-ar putea descurca.

Multe organizaţii trag semnale de alarmă şi vorbesc de nevoile speciale ale semenilor noştri. Autorităţile sunt deseori surde la aceste semnale dar par şi oarbe la grămada de probleme de pe strazile oraşului. În Republica Moldova sunt peste nouă mii de nevăzători. Aproape o mie dintre ei trăiesc la Chişinău.