Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pentru că nu vor să-şi instaleze contoare, locuitorii satului Lucăceni, din raionul Făleşti, nu primesc apă

În miez de vară, oamenii stau zile întregi fără apă la robinet. Se întâmplă în satul Lucăceni, din raionul Făleşti, chiar dacă localitatea dispune de o reţea de alimentare. Potrivit autorităţilor, cetăţenii nu au apă pentru că nu vor să-şi instaleze contoare. La rândul lor, localnicii spun că nu vor să dea bani pentru acest serviciu, pentru că apa vine din izvoarele localităţii.

„De când îs eu copil, izvorul a trecut prin mijlocul satului. Acum nu ai de unde lua o căldare de apă câte o săptămână. În fântâna apa e rea”.

„Îi tocmai roşie, cu viermi, cum s-o bem? Din fântână este imposibil să bei, nici vitelor nu le poţi da să bea apă”.
 
Este drama prin care trec localnicii din satul Lucăceni. Pe vreme caniculară, oamenii nu au de unde lua o căldare cu apă pentru consum, nemaivorbind de treburi casnice. Acum, în cel mai bun caz, au apă la robinete câte o oră - două pe zi.

Motivul pentru care au rămas fără apă este că localnicii nu doresc să-şi instaleze contoare în gospodărie. Oamenii motivează asta prin faptul că au contribuit cu bani la vechiul apeduct, iar apa este din izvoarele localităţii şi nu trebuie nici măcar pompată.
 
La rândul său, primarul de Horăşti, comuna din care face parte şi satul Lucăceni, spune că încearcă să renoveze vechiul apeduct. Este deja  un proiect şi s-au obţinut o parte din bani. Localnicii vor trebui să contribuie cu câte 1500 de lei şi să-şi instaleze contoare.
 
Până una alta, conductele oamenilor au secat, pentru că nu mai au apă de cel puţin o săptămână. O soluţie ar fi să cumpere apă îmbuteliată din magazin, dar fiind o localitate mică şi acesta a fost închis de mai multă vreme. În satul Lucăceni locuiesc circa 300 de oameni.
Similare
RECOMANDĂRI