SOCIAL

Pensiune în care turiştii se pot odihni în iurte, la Călăraşi

Un grant de 250 de mii de lei, oferit de Uniunea Europeană, în cadrul programului PARE 1+1 a ajutat un antreprenor din satul Leordaia, raionul Călăraşi, să-şi vadă visul împlinit. Şi-a deschis o pensiune în care turiştii se pot odihni în iurte, într-un adevărat camping nomad.

De profesie contabil şi specialist în finanţe, Larisa Ambrosi ştie că fără multă muncă, şi fără bani nu-ţi atingi scopul. Datorită spijinului oferit de Uniunea Europenă, acordat prin intermediul programului PARE 1+1, antreprenorul a pus bazele unei afaceri inedite în domeniul turismului rural.

LARISA AMBROSI, antreprenor, beneficiar PARE 1+1: Cât o să avem, atât o să investim şi ţara noastră, o să promovăm zona aceasta care este extraordinară, o zonă care ne aduce nişte bogăţii foarte mari. Bogăţia noastră este apa.

Programul este destinat cetăţenilor Republicii Moldova care au muncit peste hotare şi doresc să investească acasă, în dezvoltarea unei afaceri. Programul este cofinanţat de Uniunea Europeană şi funcţionează după principiul  - jumătate fonduri personale şi jumătate sprijin european. Larisa Ambrosi spune că banii obţinuţi o vor ajuta să-şi extindă afacerea, unicat in Republica Moldova.  

LARISA  AMBROSI antreprenor, beneficiar PARE 1+1: Avem în proiect 12 iurte, cu terasă, cu restaurant care urmează să-l extindem şi o să fie şi două băi ruseşti şi cai. Construim şi un grajd de cai. O să construim şi o mini fermă de păsări.

În cadrul programului PARE 1+1 au fost alocaţi până acum 367 milioane de lei, iar 640 de persoane au revenit în Republica Moldova.

LARISA AMBROSI antreprenor, beneficiar PARE 1+1: Mai ales experienţa pe care am avut-o peste hotare de 20 de ani, în experienţa în Moldova ca şi lector universitar, ca şi consultant cu Banca Mondială.

Iurtele, dar şi piesele de decor de la pensiunea Larisei Ambrosi au fost aduse din Kârgâstan. Şi pentru ca totul să fie authentic, de asamblarea lor s-a ocupat cineva venit de acolo.

BEKTUR SALAMATOV, angajat pensiune: Înainte să vin aici, am întrebat: „Ce înseamnă „Codru”?”, pentru că nu cunoşteam limba română. Codru înseamnă pădure, să mergem în pădure.

Asemenea unei case din piese Lego, o iurtă poate fi montată şi  dezasamblată în 3 ore.

LIUBA MAXIM reporter TVR MOLDOVA: La intrare în iurtă, trebuie neapărat să vă descălţaţi, după ce v-aţi făcut comod, puteţi admiraţi interiorul, care cu adevărat este unul exotic. Apoi puteţi să luaţi masa, dar atenţie, lipsesc scaunele, aşa că va trebuie să staţi turceşte.

Şi dacă unii antreprenori şi-au închis afacerile pe timp de pandemie, Larisei Ambrosi restricţiile impuse i-au purtat noroc. La pensiune se pot mânca preparate kârgâze pregătite de un bucătar băştinaş şi se pot face excursii.

LARISA AMBROSI antreprenor, beneficiar PARE 1+1: Practic pandemia ne-a fost un promovator extraordinar, din pandemie am scos foarte multe beneficii, fiind graniţele închise, oamenii nu au unde să meargă şi au început să exploreze chiar Moldova noastră, care este atât de frumoasă.

O idee bună de afacere dar şi oportunităţile oferite de programul PARE1+1, cu spijinul Uniunii Europene, pot îndeplini astfel de proiecte de succes.