SOCIAL

Pensiile vor fi indexate de două ori pe an pentru toţi, dar cu un coeficient mai mic. Deputaţii PAS şi PPDA spun că decizia e antisocială

post-img

Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie şi la 1 octombrie – pentru toţi pensionarii. La 1 aprilie coeficientul de indexare va constitui inflaţia înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare va constitui inflaţia înregistrată în primul semestru al anului în curs.

În plenul Parlamentului, ministrul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că proiectul prevede instituirea indexării semi-anuale a tuturor pensiilor, indiferent de mărimea lor, precum şi indexarea semi-anuală a venitului lunar minim garantat, care este utilizat la determinarea ajutorului social şi celui pentru perioada rece a anului. Viorica Dumbrăveanu a precizat că la 1 aprilie va fi aplicată norma în vigoare şi pensiile vor fi indexate cu 4,8%. În octombrie, conform prognozelor, indexarea va fi de 3%, transmite IPN.

Deputatul Dan Perciun,  Fracţiunea PAS, Blocul ACUM, a constatat că odată cu modificările propuse şi prognoza existentă, pensiile vor fi indexate mai puţin decât în condiţiile prevederilor în vigoare.

În replică, ministra a spus că, în condiţiile legii actuale, la 1 octombrie urmau să beneficieze de indexare doar cei ai căror pensie este mai mică de minimul pentru existenţă – sub 1726 de lei. „Dar aceasta condiţionează nemijlocit şi o discrepanţă în sistemul de asigurări sociale. De exemplu, unul este la limita de 1726 de lei, pentru că ştiţi că minimul de existenţă pentru pensionari este 1726 de lei. Şi acesta caz pensia se va indexa la 1 octombrie, iar cel care are o pensie 1267 de lei, depăşind cu un leu, pensia lui nu se va indexa”, explică ministra. Or, noile prevederi conţin indexarea tuturor pensiilor.

În luarea sa de cuvânt, Dan Perciun a declarat că „la nici trei luni de la modificările votate de toţi în Parlament, Guvernul, la indicaţia preşedintelui Dodon, vine cu un şir de modificări în defavoarea pensionarilor”. „Despre ce profesionalism putem vorbi, dacă avem un Guvern care la fiecare trei luni îşi schimbă opinia şi revine asupra propriilor decizii? Mai mult ca atât, vine cu propuneri care, în loc să avantajeze pensionarii, lovesc în cei cu cele mai mici pensii. De ce face acest lucru? Motivul este banal, bani nu-s. S-au făcut anumite promisiuni şi acum nu pot fi îndeplinite. Cum să caracterizăm un asemenea Guvern? Nicicum altfel decât neprofesionist. Cum să caracterizăm un preşedinte care promitea în august majorarea anuală (a pensiilor), în viitorii trei ani de zile, cu cel puţin 10%, iar azi se laudă cu indexarea de două ori pe an, dar în jumătate. De două ori pe an, dar de două ori mai puţin”, a declarat parlamentarul.

Alexandru Slusari, deputat al Fracţiunii ACUM, Platforma DA, a menţionat că, dacă cel puţin se păstrau actualele prevederi, cei cu pensiile sub minimul de existenţă urmau să fie indexate cu 9,6%. Or, odată cu introducerea modificărilor, pensiile sub minimum de existenţă, în cel mai bun caz vor fi indexate cu 7%. Dar totul depinde de inflaţie, iar toţi cunosc că, de regulă, vara preţurile la produsele alimentare scad. Deputatul a mai spus că trebuie să fie votată iniţiativa Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, care prevede aplicarea coeficientului ratei inflaţiei anuale pentru anul precedent şi nu pentru ultimele şase luni cum propune guvernarea.