Pensia pentru limita de vârstă ar putea fi oferită minim 5 ani, chiar dacă beneficiarul moare
Vizualizari:

Pensia pentru limita de vârstă ar putea fi oferită minim 5 ani, chiar dacă beneficiarul moare

Preşedintele Republicii Moldova anunţă că a înaintat Parlamentului două proiecte din domeniul protecţiei sociale a populaţiei.

Primul proiect de lege prevede modificarea Legii cu privire la ajutorul social, extinzînd numărul de potenţiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50 mii de persoane. În acest sens, va fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat de la 1,95 pînă la 2,2, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la obţinerea acestui ajutor.

Proiectul urmează a fi promovat în legislativ în cadrul sesiunii actuale, spune Dodon, astfel încât implementarea acestuia să demareze începând cu 1 ianuarie 2020. În paralel, şeful statului spune că va solicita Guvernului să majoreze şi cuantumul acestui ajutor de la 350 lei la 500 lei lunar.

Al doilea proiect de lege are drept scop garantarea de către stat a unui termen de minimum 5 ani, pentru primirea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, în cazul decesului prematur al beneficiarului de acest tip de pensie, soţul sau soţia supravieţuitor/supravieţuitoare va primi indemnizaţia lunară în mărimea pensiei pentru limită de vârstă, până la expirarea perioadei de 5 ani de la data obţinerii dreptului de pensie de către beneficiarul de pensie.

Conform statisticii, durata medie de primire a pensiei pentru persoanele, care nu ating 5 ani de la ieşire la pensie este de doar 2,6 ani, mai spune Dodon. Şi acest proiect va fi promovat pe parcursul sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului, dă asigurări Dodon.

Similare
RECOMANDĂRI