Pedepse mai aspre pentru şoferii care urcă la volan beţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pedepse mai aspre pentru şoferii care urcă la volan beţi

Deputaţii au votat în primă lectură proiectul de lege care prevede pedepse mai aspre pentru şoferii care urcă băuţi la volan. Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor respective, aceştia vor rămâne imediat fără permisul de conducere pentru o perioadă de la 6 luni în cazul primei abateri şi până la 3 ani în cazul abaterii repetate. Termenul va fi stabilit de instanţa de judecată în cel mult trei zile, iar în acest timp şoferii nu vor mai putea circula cu un permis provizoriu, transmite IPN.

Proiectul prevede şi procedura de înlăturare de la conducerea şi reţinerea mijlocului de transport. Astfel, se propune ca persoana care conduce mijlocul de transport să se înlăture de la conducere dacă există temei de a presupune că aceasta se află în stare de ebrietate inadmisibilă, produsă de alcool sau de alte substanţe. În aceste cazuri, persoana este obligată să accepte, la cererea organului de constatare, testarea alcoolscopică, examenul medical, prelevarea de sânge şi de eliminări ale corpului pentru analiză.

Totodată, mijlocul de transport al cărui conducător a fost înlăturat de la conducere se reţine şi, dacă nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului lor, se aduce la parcarea specială sau la cea mai apropiată subdiviziune de poliţie. Mijlocul de transport reţinut se restituie proprietarului imediat după înlăturarea temeiurilor pentru reţinere.

Conform altor modificări, conducerea vehiculului în stare de ebrietate produsă de alcool sau sub influenţa alcoolului, predarea conducerii lui către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanţe se sancţionează cu amendă de la 17 500 la 25 000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la 1 an.

De asemenea, se propune ca şoferii depistaţi în stare de ebrietate la volan şi care au fost privaţi de acest drept prin hotărârea instanţei de judecată, să fie obligaţi să frecventeze programul probaţional antialcoolic şi antidrog stabilit de către consilierul de probaţiune.

Similare
RECOMANDĂRI