Pe timp de pandemie, căsătoriile sunt înregistrate doar în prezenţa mirilor
Vizualizari:

Pe timp de pandemie, căsătoriile sunt înregistrate doar în prezenţa mirilor

Odată cu instituirea stării de urgenţă în legătură pandemia COVID-19, oficiile de stare civilă au început înregistrarea căsătoriile cu prezenţa exclusivă a mirilor. Până pe 30 iunie, cel devreme, restricţiile vor rămâne în vigoare.

Agenţia Servicii Publice menţionează, într-un răspuns pentru IPN, că serviciile stare civilă teritoriale au asigurat înregistrarea căsătoriilor în temeiul declaraţiilor persoanelor, recepţionate anterior stării de urgenţă, declarată pe teritoriul Republicii Moldova din 17 martie, dar şi recepţionarea declaraţiilor de căsătorie depuse pe parcursul perioadei respective, urmare a emiterii dispoziţiei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale din 21 aprilie.

Conform prevederilor, înregistrarea căsătoriei se face în prezenţa persoanelor care se căsătoresc, după expirarea unui termen de cel puţin o lună, dar nu mai târziu de două luni, din momentul depunerii de către ele a declaraţiei de căsătorie. În cazuri excepţionale – pericol pentru viaţă, graviditate, existenţa unui copil comun în vârstă de până la un an – căsătoria poate fi încheiată chiar în ziua depunerii declaraţiei.

În conformitate cu Codul Familiei, declaraţia de căsătorie se depune, personal, de către persoanele care doresc să se căsătorească, la organul de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre ei sau al părinţilor unuia dintre ei.
\
Similare
RECOMANDĂRI