SOCIAL

Pe piaţa forţei de muncă din Republica Moldova se manifestă un paradox: Oferte tot mai multe, puţine angajări

Pe piaţa forţei de muncă din Republica Moldova se manifestă un paradox, pe care încearcă să îl explice atât autorităţile statului cât şi specialiştii din domeniu. Companiile au mii de locuri de muncă vacante dar găsesc foarte greu angajaţi, chiar dacă numărul celor care nu au un serviciu este de două ori mai mare decât posturile puse la bătaie de angajatori. Cum s-ar putea depăşi această criză şi de la cine ar trebui să vină soluţiile, vedeţi în reportajul realizat de Irina Tabaranu.   

Pe Ion Nicolau l-am întâlnit la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Chişinău. Bărbatul a rămas fără serviciu de mai bine de o lună, după ce întreprinderea la care a fost lăcătuş, mai mult de opt ani, şi-a încetat activitatea. Între timp, a fost pe la zeci de întreprinderi, dar nu a reuşit să îşi găsească alt loc de muncă, aşa că a apelat, fără prea mari speranţe, la autorităţi.  
 
ION NICOLAU, şomer: Firma s-a desfiinţat şi am rămas pe drumuri nu mi-a propus nimeni nimic nu au propus de lucru dar am lucrat 8 ani de zile.  Am mai căutat şi nu prea am şanse să găsesc cum s-ar spune, dar nici aici cum s-ar spune şanse nu-s. - De ce? Unde mă duc peste tot spun că sunt ocupate locurile.

Peste hotare nu vrea să plece dar nici acasă nu se simte util.  Bărbatul, de 49 de ani, nu înţelege de ce peste tot e întrebat ce vârstă are. El spune că se simte tânăr şi că vrea să lucreze.
 
"Erau posturi vacante dar în primul rând se uită vârsta dar şi leafa mică eu am fost la un depozit dar leafa este mică 4 mii de lei dar să întreţii familia şi să lucrezi de la 8 până la 6-7 cu patru mii nu se pun orele adăugătoare nu se înregistrează. Acum în Moldova nu poţi să dai o dovadă ceva că anume îţi încalcă drepturile acum peste tot e mafie vor pot să te primească vor nu te primesc te-au primit şi dacă ceva nu te primesc nu li+o plăcut ceva au spus că poarta e liberă noi găsim alţi oameni. 
 
Povara zilei de mâine şi uşile închise de care se loveşte îl macină profund dar spune că va continua să caute.
 

ION NICOLAU, şomer: Supărat, uimit, disperat este cuvântul pe care putem nici să nu-l discutăm. Când esti disperat ai impresia că nici de lucru poti să nu îţi găseşti. Chiar eu cu soţia în unele timpuri mă simt aşa disperat în unele timpuri nici să nu ii vorbesc nici nimic, când ştiu că nu am de lucru. "Oamenii care au de lucru pot să le spun să se ţie de lucru în Moldova nu mai găseşti de lucru toţi pleacă după graniţă toţi."
 

SSTAND-UP IRINA TABARANU, reporter TVR MOLDOVA

Aşa se face că pe piaţa muncii din Republica Moldova se înregistrează un paradox. Pe de o parte, companiile au oferte şi nu-şi pot acoperi locurile vacante, de cealaltă parte sunt mii de şomeri. Conform datelor oficiale în Chişinău şi Bălţi este simţită cel mai acut lipsa forţei de muncă. În Chişinău este nevoie de peste trei mii de oameni, iar la Bălţi este nevoie de peste 1.500. 
 
 TOP LOCALITĂŢI CU LOCURI DE MUNCĂ VACANTE
Chişinău – 3.033
Bălţi – 1.574
Ungheni – 549
Floreşti – 337
Nisporeni – 249
Sursa: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă
 
Necorelarea cererii cu oferta de pe piaţa muncii este unul dintre motivele pentru care posturile vacante nu se ocupă, chiar dacă sunt multe. Salariile mici şi condiţiile de muncă sunt alte cauze.
 
DORINA GUŞAN, observatorul Pieţei Muncii, ANOFM:  La data de 10 februarie la Agenţia pentru ocuparea Forţei în Muncă au fost înregistrate 8.600 de locuri vacante dintre care 21% au fost pentru specialişti 79% au fost pentru muncitori. La aceeaşi dată avem circa 18 mii de şomeri in evidenţă. Paradoxul care l-aţi spus dvs. constă în acea că locurile vacante, 89% sunt în mediul urban şi numai 11% sunt în mediul rural. Necorelarea cererii cu oferta este unul din motive din care noi nu putem să angajăm şomerii care sunt la noi in evidentă după cum am menţionat şomerii sunt în mediul rural iar locurile vacante sunt în mediul urban.
 
Lipsa locurilor de muncă în zonele rulare îi obligă pe oameni să plece din sate, dar şi investitorii ajung rar în localităţile mici. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă este, deocamdată, neputincioasă în faţa acestei situaţii. 
 
"Este dificilă angajarea şomerilor din mediul rural deoarece transportul este unul din motivele care face dificilă această deplasare. Transportul circulă în mediul rural ori dimineaţa ori seara şi acesta este unul din motivele de ce aceştia nu pot fi angajaţi" spune DORINA GUŞAN.
 
Majoritatea celor care nu au un loc de muncă sunt fără studii sau calificare profesională, mai exact 65% dintre ei sunt muncitori necalificaţi, însă pentru această categorie sunt disponibile doar 24% din cele peste 8.000 de locuri vacante. Alte 76% din poziţiile de pe piaţa muncii sunt destinatele persoanelor cu studii sau calificare profesională. Ce mai solicitată profesie în Republica Moldova e cea de croitoreasă.
 
"24% din care sunt în baza de date sunt pentru cusătorese  acesta este un număr de 2600 de locuri vacante dar cusătorese în baza de date noi avem doar 500."
 
Mihai Bologan este managerul unei companii de colectare a datelor şi poate angaja, periodic, şi peste 100 de persoane, cu studii sau fără, din mediul rural sau urban. Chiar cei de la sate sunt preferaţi, în anumite condiţii.  
 
 MIHAI BOLOGAN, director companie: Pentru persoanele din mediul rural le achităm chiar şi transportul până la serviciu sau dacă trebuie să colecteze chestionare le asigurăm transport dacă e nevoie de cazare asigurăm şi cazare asigurăm diurne, adică toate condiţiile  necesare pentru ca persoana să lucreze.
 
Chiar dacă angajatorul încearcă să propună diferite facilităţi şi beneficii îi este greu să îşi găsească angajaţi.
 

MIHAI BOLOGAN, director companie: Am avut o experienţă puţin neplăcută cu ANOFM care ne-a transmis 13 şomeri cu acei 13 someri am petrecut câteva ore cu discuţii instruiri exerciţii practice din ei doar o singură persoană a devenit angajată din ceea ce am înţeles eu sunt practic şomeri profesionali, pe urmă primesc un certificat care ar demonstra că compania i+a refuzat noi chiar am avut aşa un caz când când unul din ăştea a cerut un certificat că noi i+am refuzat. Noi nu v-am refuzat poftim veniţi şi lucraţi.

 
Doar 1.712 persoane beneficiază, acum, de ajutor de şomaj, a cărui valoare medie este de aproape două mii de lei. Agenţia spune că nu ajutorul de şomaj i-ar motiva pe unii să nu lucreze. De acest tip de indemnizaţie pot să beneficieze doar persoanele care au contribuit anterior la bugetul de stat, prin achitarea taxelor în ultimi doi ani. Pe când ajutorul social poate fi obţinut mult mai uşor. 
 
DORINA GUŞAN, observator al Pieţei Muncii, ANOFM: Nu ajutorul de somaj de ce nu se angajează în câmpul munci este ajutorul social acestea sunt două ajutoare diferite. Ajutorul social poate fi mai mare ca ajutorul de şomaj deoarece el poate să îl primească pentru fiecare membru al familiei si atunci ajutorul social poate să se ridice la o sumă foarte impunătoare şi nu este interesul adulţilor ca să muncească.
 
Companiile care se ocupă cu recrutarea persoanelor pentru societăţile naţionale şi internaţionale se află în aceeaşi situaţie - le vine tot mai greu să găsească oameni chiar şi pentru funcţii bine plătite.
 
VEACESLAV CERNEAVSCHII, consultant în recrutare: "La moment avem o situaţie un pic tristă pe piaţă deoarece din an în an se observă că persoanele pleacă este mai gresu să găseşti un profesionist dar şi de un muncitor de muncă necalificată la fel tot devine tot mai greu şi mai greu aici ar trebui să intervină deja statul ca să nu ne pomeni într-o zi într-o ţară fără cetăţeni."
 
Cei care nu duc lipsă de oferte de muncă sunt specialiştii în IT. Pentru ei companiile sunt gata să-şi modifice programul dar şi condiţiile salariale.
 

VEACESLAV CERNEAVSCHII, consultant în recrutare: Dacă azi vrei să îţi faci o carieră în IT este mult mai uşor decât acum 5 ani în urmă să o faci adică ai mai multe posibilităţi sunt persoane care se recalifică chiar după o carieră bună în domeniul contabilitate finanţe se recalifică  în IT deoarece salariul este mult mai mare chiar de începător poate fi mult mai mare decât la o persoană cu o experienţă de 4-5 ani în alt domeniu.

 
Chiar dacă profesiile viitorului câştiga teren, poziţiile din domeniu agrar sunt, şi ele, la mare căutare.
 
"Credeam că domeniul agrar nu este interesant nu este profitabil cam la toţi tinerii ei agrară asta nu e propriu zis  interesant dar cât de straniu nu ar fi as spune. Sunt poziţii, oameni nu sunt," spune consultantul.
 
 Experţii economici au încercat să găsească motivele acestei situaţii. Ei constată că lipsă de populaţie gata să fie antrenată în câmpul muncii nu este cauzată doar de migraţia masivă din ultimii ani.
 

IURIE MORCOTILO, expert economic ExpertGrup: Această lipsă de forţă de muncă nu se datorează migraţiei externe dar se datorează şi faptului că o parte majoră din populaţie nu e în câmpul oficial al muncii sau practică anume activităţi care nu sunt productive şi această pondere de populaţie este forte mare mă refer în primul rând la gospodăriile casnice care produc pentru consumul propriu pentru că noi avem o pondere foarte mare a populaţiei care sunt în mediul rural şi automat ridică numărul acestora care nu se încadrează în acelor cu realţii de muncă şi în jur estimativ sunt de trei sute de mii de oameni pe care noi nu îi utilizăm cel puţin din punct de vederea relaţiilor economice bine.

 
Soluţia nu este simplă şi trebuie aplicată pentru fiecare categorie profesională, mai spune expertul.
 
"De revizuirea da, a politicilor sociale ar ţine de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi toată componenta socială a Guvernului dar aici trebuie o analiză mai profundă şi de revizuit care politici sunt bune care sunt eficiente şi care sunt alte noi alternative."
 
 Deşi cifrele arată că rata şomajului este la cel mai mic nivel din ultimii ani, oameni ca Ion Nicolau sunt mii. Odată ajunşi la o vârsta mai înaintată şansele lor de angajare se reduc pe zi ce trece. Jumătate din cei care nu au un serviciu sunt trecuţi de 45 de ani. Un ultim studiu sociologic, prezentat la începutul lunii februarie, arăta că lipsa locurilor de muncă preocupă 56% din locuitorii Republicii Moldova.