SOCIAL

Pe lângă criza pandemică şi cea energetică, autorităţile din unele raioane se mai confruntă cu o problemă - nu au bani să plătească salariile profesorilor

Pe lângă criza pandemică şi cea energetică, autorităţile locale din câteva raioane se mai confruntă cu o problemă - nu mai au bani să plătească salariile profesorilor. Unii aleşi locali afirmă că au cerut în mod repetat autorităţilor centrale să modifice politica de finanţare a instituţiilor de învăţământ, însă deocamdată nu au primit răspuns. Responsabilii din cadrul Ministerului Finanţelor au spus vor încerca să soluţioneze problema şi îndeamnă directorii de şcoli să semnaleze din timp dificultăţile pe care le întâmpină.

Fără salarii ar putea rămâne angajaţii din 10 instituţii de învăţământ din raionul Glodeni. Diretorii de şcoli, dar şi profesorii sunt îngrijoraţi de situaţia creată, întrucât ar putea rămâne în prag de iarnă fără salarii.

TAMARA ILCO directorul Şcolii Primare-Grădiniţă,  Clococenii-Vechi: „Să ajungem ca să nu fim speriaţi chiar, colectivul este tânăr, am am angajate de 27 de ani, profoare de 44 de ani.”

ZOIA CRUCICHEIVICI directorul gimnaziului din satul Sturzovca: „Trebuie să fie create condiţii, pentru ca oamenii să vină liniştiţi la serviciu, să nu fie îngrijoraţi că mâine ar putea să rămână fără salariu, iar poimâine cineva s-ar putea îmbolnăvi şi să tremure pentru fiecare copil. Vrem să avem un serviciu normal şi liniştit.”

Preşedintele raionului Glodeni, Ion Cojocari susţine că lipsa banilor este cauzată de metodologia de calcul, întrucât bugetul instituţiilor este stabilit în funcţie de numărul de elevi, iar acesta scade pe an ce trece.  El spune că problema e mai veche şi că după învestirea noului Guvern s-a adresat în mod repetat autorităţilor centrale.

ION  COJOCARI preşedintele raionului Glodeni: „Toţi trebuie să cunoască că noi am făcut tot ce ne-a stat în puteri, mai mult decat atat, la doua institutii din Glodeni, deja din luna mai s-a epuizat bugetul şi noi de la alte resurse de la aparatul direcţiei de învăţământm unde am făcut careva economiii am achitat din luna mai salariile, inclusiv pentru luna septembrie fătă careva întârzieri.”

ZINAIDA LAZĂR directorul Gimnaziului, s. Petrunea: „Care este dolianta noastră? Să fie revăzută coificientul pentru elevul primar. De ce 0, 75?. Noi discutând cu colegii la  Consiliul Raional, eu le spun, de facto se primeşte că avem 150 de elevi, dar de iure, plus minuns, 140. Deci, noi deja 100 de mii am pierdut-o.”

Contactaţi de TVR Moldova, responsabili din cadrul Ministerului Finanţelor ne-au spus că Guvernul va încerca să soluţioneze problema şi că întârzierile la achitarea salariilor apar inclusiv pentru că unele instituţii de învăţământ anunţă prea târziu despre probelemele finaciare pe car le au.

FEVRONIA NICOLAEV şef Direcţia Finanţe, Glodeni: „Adresări sunt din luna septembrie 2020, la Ministerul Finanţelor, Educaţiei, începând cu conducerea de vârf, prima conducere, a doua conducere.  Peste tot sunt nenumărate scrisori, au fost indicaţia şi s-a spus pe câte luni nu se ajunge şi suma de mijloace financiare.”

Cu problema salarizării profesorilor se confruntă şi autorităţile locale din alte raioane din Republica Moldova, inlusiv din Rîşcani şi Rezina, iar în Ialoveni sunt restanţe la salarii încă din luna august.