Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Patru pacienţi cu malformaţii cardiace congenitale au fost operaţi cu succes

Premieră medicală în Republica Moldova. Patru pacienţi cu malformaţii cardiace rare au fost operaţi cu succes de medicii basarabeni dintr-un spital privat din Chişinău, sub îndrumarea unui specialist din Grecia. La aceste intervenţii au fost supuşi pacienţii trecuţi de 20 de ani, cărora le-a fost refuzat ajutorul la clinici din Moscova şi Kiev.

Potrivit specialiştilor, unul dintre pacienţi, un bărbat în vârstă de 33 de ani, suferea de o malformaţie congenitală gravă şi se afla în fază terminală. Motiv pentru care clinici din Moscova şi Kiev au refuzat intervenţia chirurgicală.
 
Potrivit medicilor, cei patru pacienţii ar fi trebuit supuşi intervenţiilor chirurgicale încă din fragedă copilărie. Astfel, vârsta la care au fost operaţi dar şi abordarea inovativă înscriu intervenţiile în rândul premierelor reuşite ale medicinei din Republica Moldova.
 
Operaţiile au avut loc la un spital privat din Chişinău. Pentru efectuarea lor, echipa medicală locală a colaborat cu un cardiochirurg din Grecia, un specialist cu renume în domeniu.
 
Intervenţiile chirurgicale au durat câte cinci ore fiecare şi au fost un succes. După recuperare, pacienţii vor putea duce un mod normal de viaţă. Potrivit statisticilor, 1 din 100 de locuitori ai Republicii Moldova se naşte cu malformaţii cardiace. În prezent, aproape 400.000 de oameni sunt diagnosticaţi cu diverse afecţiuni ale aparatului circulator.
Similare
RECOMANDĂRI