Patru cetăţeni străini reţinuţi, un avion capturat şi alte probe concludente sunt rezultatele primare ale operaţiunii moldo-ucrainene, desfăşurate la frontieră
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Patru cetăţeni străini reţinuţi, un avion capturat şi alte probe concludente sunt rezultatele primare ale operaţiunii moldo-ucrainene, desfăşurate la frontieră

În baza unor date operative, dar şi ca urmare a unui schimb de informaţii cu omologii din Ucraina, în data de 11 septembrie curent, a fost lansată o operaţiune pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu ţigări, se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră.

În cadrul măsurilor de studii pe teren a fenomenului survolării şi formele acestuia, în noaptea de 13 septembrie spre 14 septembrie, pe perimetrul frontierei de nord al ţării a fost posibilă depistarea avionului AN-2 şi reţinerea echipajului acestuia. 

Astfel, în jurul orei 01:40, patrula Sectorului Poliţiei de Frontieră Cuhneşti, antrenată în serviciu pe direcţia localităţilor Chetriş – Tabăra, a observat un aparat de zbor de dimensiuni mici,  la înălţimea de aproximativ 100 metri, care a traversat frontiera din Republica Moldova în România. După o oră,  deja patrula Sectorului Poliţiei de Frontieră Valea Rusului a raportat despre survolarea unui avion pe direcţia localităţilor Drujineni – Zaboloteni, doar că la intrarea în Republica Moldova. 

Între timp, un grup de investigaţie pe informaţiile existente a identificat în regiunea localităţii Hlinaia Mică o pistă de aterizare improvizată. La scurt timp au putut urmări aterizarea avionului şi doar în momentul când s-a constatat că acesta deja se alimenta pentru o nouă cursă, s-a intervenit în forţă. Trei bărbaţi au fost reţinuţi, iar alte două persoane au reuşit să fugă de la faţa locului. Operativ a fost solicitat suportul inspectoratelor de poliţie din regiune pentru a interveni, în vederea depistării şi reţinerii persoanelor fugare.

La faţa locului au fost legitimaţi  doi cetăţeni ai Ucrainei şi unul al Republicii Belarus, cu vârste cuprinse între 41 şi 63 de ani. 

Totodată, ca urmare a măsurilor de căutare pe caz s-a depistat încă un cetăţean al Ucrainei, cazat într-un hotel din oraşul Edineţ. Este suspectat de complicitate la ilegalitatea comisă.

În prezent a fost initiate o cauză penală pe faptul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art.362 şi art.262 al Codului Penal al Republicii Moldova. Cei patru bărbaţi sunt reţinuţi pentru 72 de ore şi plasaţi în izolatorul de detenţie temporară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Briceni.
Avionul a fost indisponibilizat pe teritoriul Aeroportului Internaţional Mărculeşti până la finalizarea cercetărilor şi luărea măsurilor legale ce se impun.

De menţionat că cercetările continuă, fiind în acest sens efectuate percheziţii în diferite locaţii suspecte, precum şi investigaţiile pe caz sunt realizate şi de autorităţile de competenţă ale statelor vecine.

În repercursiune, şeful Poliţiei de Frontieră Rosian Vasiloi a dispus iniţierea unor cercetări interne pe faptul dacă poliţiştii de frontieră au fost sau nu implicaţi în această infracţiune.

Similare
RECOMANDĂRI