SOCIAL

Parohul Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Leova coordonează un centru social care oferă sprijin celor aflaţi în dificultate

Omul sfinţeşte locul şi o confirmă, cu prisosinţă, şi parohul Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Leova. De peste un deceniu, preotul coordonează un centru social care oferă sprijin celor aflaţi în dificultate. Pe lângă o masă caldă pe care o primesc în fiecare zi, sau haine, beneficiarii primesc şi sprijin în lupta cu încercările vieţii. Alături de preot este întreaga sa familie. Cu toţii văd voluntariatul ca pe ceva firesc şi sunt dispuşi să ofere ajutor în orice situaţie.

E ora 10 şi jumătate iar beneficiarii Centrului Social "Sfantul Ioan Maximovici" din Leova vin să-şi ia prânzul cald oferite gratuit în fiecare zi.

Cel care a gătit pentru ei este chiar parohul bisericii.

„La felul întâi avem ciorbă, borş cum se mai spune pe la noi. E cu varză, sfeclă, am pus astăzi şi nişte cărniţă că e lăsatul seculului. Şi la felul doi avem arnăut.  Musca 00:26-00:29 Îmi face aşa, o plăcere deosebită să fac mâncare”, a spus ION CRISTEA, parohul Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul", Mitropolia Basarabiei.

Marina Galuzinscaia are 53 de ani şi s-a refugiat din Ucraina. A venit în Republica Moldova după ce a izbucnit conflictul armat din Donbas. Femeia are probleme de sănătate de 10 ani şi nu are nici măcar o pensie de invaliditate, pentru că este refugiată. Prinzul de la Biserică este unul dintre cele mai aşteptate momente ale zilei.

„Dacă nu ar fi biserica, vă spun sincer, aş muri de foame, pentru că nu am unde să lucrez. Sunt cu studii superioare şi vând ciorapi pe care eu îi împletesc. Aşa că totul e bine. Să le dea Dumnezeu sănătate şi să vă ajute Dumnezeu şi pe dumneavoastră”, a spus Marina Galuzinscaia.

Mâncarea oferită la centru social este ca o mană cerească pentru mulţi alţi beneficiari. Zilnic, sunt împărţite aproape 25 de porţii.

Centrul social e mic iar resursele financiare sunt la limită. De aceea, întreaga familie a preotului face voluntariat. Cristian, fiul cel mare, este student. Cursurile sunt online iar asta îi oferă timp să pună şi el umărul la acţiunile caritabile.

„Mă simt util. Eu distribui mâncarea, dar uneori mai dau şi cu mătura, mai şterg praful, mai fac treburi din astea prin gospodărie”, a spus CRISTIAN CRISTEA, fiul preotului.

Centrul s-a creat în urmă cu 13 ani şi este subordonat juridic misiunii sociale Diaconia.

„A început lucrul acesta că ei veneu şi cereau de mâncare. Şi nu venea doar cineva, veneau mai mulţi şi ne-am dat seama că asta este o problemă”, a spus ION CRISTEA, parohul Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul", Mitropolia Basarabiei.

Pe lângă cantina socială, centrul Sfântul Ioan Maximovici organizează si alte activităţi de care răspunde soţia preotului.

„Am avut şi atelier de pictură pe sticlă a icoanelor, atelier de metanii, am avut activităţi şi împotriva violenţei şi informare cu alcoolismul în şcoli”, a spus MIHAELA CRISTEA, soţia preotului Ion Cristea.

Există şi momente când resursele sunt la limită, dar mereu s-a găsit o soluţie.

„Aceste brăţări au venit ca idee pentru susţinerea cantinei. A fost o perioadă când chiar eram la limita. Se terminau cartofii, orezul. Şi toată vara ne-a ajutat o doamnă de la magazin şi a reuşit să le vândă acolo şi tocmai ne-a ajuns pentru cantină”, a spus MIHAELA CRISTEA, soţia preotului Ion Cristea.

La Centrul Sfintul Ioan Maximovici este şi o aşa-zisă garderobă socială.

„Multă lume ne aduce haine care nu le trebuiesc acasă. Mai ales haine pentru copii, nu sunt purtate aproape deloc. Vine foarte multă lume şi din satele vecine. Chiar primesc o plăcere că fac un bine oamenilor. Lumea iese mulţumită de aici, e o mare pomană”, a spus MARIA BELEUŢĂ, voluntar.

Centru social de pe lângă Biserica Sfintul Ioan Botezătorul din Leova are resurse minime şi sunt sunt multe lucruri bune de făcut. În vara viitoare, spaţiul urmează să fie modernizat dar e nevoie şi de implicarea oamenilor. Nimic nu pare imposibil, atunci când toată comunitatea îşi uneşte forţele.