SOCIAL

Părinţii vor putea să delege parţial responsabilitatea pentru creşterea şi îngrijirea copilului, unui custode

post-img

Părinţii vor putea să delege parţial responsabilitatea pentru creşterea şi îngrijirea copilului, unui custode. Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a examinat, în şedinţa de miercuri, amendamentele la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, în scopul consolidării sistemului de protecţie a copiilor şi îl va propune plenului Parlamentului spre adoptare în lectură finală.

Potrivit modificărilor, părinţii sau părintele, aflat temporar într-o altă localitate din ţară sau peste hotare vor putea să delege parţial responsabilitatea pentru creşterea şi îngrijirea copilului, unui custode, prin depunerea unei cereri la autoritatea tutelară locală. Totodată, părinţii rămân a fi reprezentanţi legali ai copilului, iar custodele îndeplineşte funcţiile de responsabil legal.
 
Noile noţiuni prevăd că reprezentantul legal al copilului este părintele, persoana sau autoritatea desemnată să apere drepturile şi interesele copilului şi să acţioneze în numele copilului în materie de protecţie, siguranţă, ocrotire a sănătăţii, educaţie, proprietate şi altor drepturi ale copilului. În acelaşi timp, responsabilul legal al copilului este persoana sau autoritatea desemnată conform legii, să exercite drepturile si obligaţiile aferente creşterii si îngrijirii adecvate a copilului, prin acordarea suportului fizic, emoţional, educaţional şi de dezvoltare în conformitate cu drepturile şi interesele copilului.
 
Potrivit datelor oficiale, pentru 12541 din cei 37866 de copii al căror părinte sau ambii părinţi sunt plecaţi peste hotare a fost instituită tutela/curatela de către autorităţile tutelare/locale. Astfel, aproximativ 25000 de copii al căror părinte sau ambii părinţi sunt plecaţi peste hotare nu au o formă de protecţie instituită de persoanele în grija cărora se află.
 
Alte reglementări ale proiectului modifică regimul juridic al adopţiei care urmează a fi racordate la situaţia în domeniul adopţiilor naţionale si internaţionale, în special, cu privire la posibilitatea adopţiei internaţionale a copiilor cu nevoi speciale, disponibilitatea datelor privind copiii adoptabili şi procedurile judiciare de încuviinţare a adopţiei.