SOCIAL

Părinţii cer redeschiderea instituţiilor de învăţământ

Mai mulţi părinţi au protestat astăzi în faţa Guvernului de la Chişinău şi au cerut redeschiderea şcolilor. Ei spun că instituţiile şcolare nu sunt cele mai mari focare de infecţie iar cursurile on-line creează probleme, atât părinţilor cât şi copiilor.

Am un copil în clasa întâi şi un copil la grădiniţă. Copilul de şcoală nu poate fi lăsat singur acasă, eu îi pun viaţa în pericol. Eu sunt nevoită să-I iau cu mine la serviciu şi să mă rup în două părţi, la orele lui şi la obligaţiile mele. Platforma zoom este foarte solicitată. De ce statul nu s-a gândit la o platformă care să reziste? Eu sunt sigură că funcţionarii de la Guvern nu-şi iau cu ei copiii la serviciu”, a spus un părinte.

DUMITRU GUZUN, protestatar: Dacă ne uităm real la statistici, cine se îmbolnăveşte şi cine nu, pericolul real nu sunt copiii. Am trei copii – 2 la grădiniţă şi fata loa şcoală. Copiii au stat 9 luni acasă, dacă vă imaginaţi ce înseamnă să ţii copiii atât timp în casă. Soţia nu poate să lucreze, că trebuie să stea cu ei şi sunt nevoit doar eu sa muncesc. Când trebuie să declare o zi liberă de lucru, în Parlament se discută despre pierderile pentru economie, dar dacă se ia din dreptul copilului de a studia, ce pierderi pentru economie avem atunci.

„Mama la lucru, tata la lucru, copilul cu cine rămâne – cu domnul Google? Este grav că Ministerul şi autorităţile au decis ca copiii să fie educaţi nu de profesori, ci de domnul Google, cu părere de rău”, afirmă alt părinte.

Părinţii sunt nemulţumiţi pentru că multe activităţi cu risc mare de infectare nu au fost oprite. Şcoala reprezintă totuşi acelaşi risc, iar cazurile de imbolnăvire a elevilor şi cadrelor didactice nu au fost putine. Soluţiile au fost la indemina autorităţilor.

ALA REVENCO, director, asociaţia Părinţi Solidari: Atât şcoala cât şi grădiniţa au fost cele care au suferit cel mai mult în urma restricţiilor pandemice, au fost cel mai mult timp îmchise în perioada în care totul funcţiona. Autorităţile nu şi-au făcut griji ca să creeze un sistem de învăţare de la distanţă eficient.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au discutat cu protestatarii şi au încercat să le explice că suntem într-o gravă criză epidemiologică .

NATALIA GRÎU, secretar de stat, Ministerul Educaţiei: Ministerul Educaţiei pune în aplicare măsurile Comisiei Excepţionale de Sănătate Publică. Dvs ştiţi bine că avem o situaţie excepţională. Nu s-a reuşit asigurarea sută la sută a copiilor cu tehnică, deaceea Ministerul a decis prelungirea vacanţei de primăvară.

Ministerul Educaţiei a propus Comisiei Naţionale Extraordinară de Sănătate Publică ca decizia studiului la distanţă să fie luată la nivel regional, în funcţie de numărul infectărilor.