Sursa foto:youtube Vizualizari:

VIDEO. Parcul din satul Mereni va fi modernizat în cadrul proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală

Republica Moldova este o ţară verde, dar fără parcuri amenajate. Este şi cazul satului Mereni in care, din lipsa banilor, autorităţile locale nu pot să creeze o zonă de agreement pentru localnici.

În schimb, satul e bogat în festivaluri şi tinere talente, dar şi aici apare o altă problemă, nu există nici o scenă unde acestea să evolueze.

În sat există o Casă de cultură. Sala este bine amenajată însă nu este conectată la agent termic aşa că iarna e chiar mai frig decât afară. Micii artişti işi fac repetiţiile înfofoliţi, ca să le fie cât de cât cald.

Marin Ciobanu, director interimar Casa de Cultură, Mereni: „Avem câteva colective ... care merg la diferite concursuri, vin cu rezultate foarte bune acasă. Avem insuficienţă de spaţiu, aici în odaie vin peste 70 de oameni, dar dacă vrei să munceşti - munceşti unde este posibil”.

Satul Mereni poate fi numit, pe bună dreptate, o capitală culturală in miniatură. Toate evenimentele au loc în aşa-numitul parc din centrul satului, unde nu există o scenă sau scaune.

Ludmila Colesnic, primarul satului Mereni, Anenii Noi: “Anual când se face ziua satului sau alte sărbători suntem nevoiţi să închiriem o scenă demontabilă care ne costă în jur de 40 de mii de lei. Anul acesta poate fi şi mai mult. Construcţia acestei scene ne va păstra banii la buget şi îi vom chletui la alte obiective”.

Pentru a rezolva o problema, primăria, în colaborare cu Asociaţia „Cu drag pentru Mereni”,va amenaja parcul. Suma necesară este de peste 21 de mii de dolari, dintre care 4 mii vor fi colectaţi de la localnicii plecaţi în străinătate.

Lidia Begliţa, preşedinte Asociaţia Băştinaşilor „Vatra Mereni”: “Avem colectate peste 50% de bani în special de la băştinaşii plecaţi, cei din SUA e o disporă tânără de băieţi. Au mai participat la câteva proiecte pentru satul Mereni”.
 
Primăria va contribui cu încă 2500 de dolari, iar Guvernul Elveţiei cu 15 mii de dolari. În cadrul proiectul Migraţie şi Dezvoltare Locală, susţinut de PNUD Moldova, vor fi modernizate şi alte 4 parcuri de la Sadaclia, Donduşeni, Cantemir şi Mihăileni.
Similare