SOCIAL

Pandemia a redus accesul la serviciile de sănătate pentru bolnavii cronici

Pandemia a redus accesul la serviciile de sănătate pentru bolnavii cronici. Cel mai mult au avut de suferit persoanele cu dizabilităţi, cu diabet zaharat, sau HIV şi cei aflaţi în îngrijire paliativă. Datele sunt confirmate de un studiu realizat recent de Asociaţia Keystone Moldova. Experţii au constatat că bolnavii, fie nu au putut merge la medic, fie li s-au amânat unele servicii medicale. Multe tratamente s-au făcut acasă, pe cheltuiala pacienţilor, fără a fi acoperite de asigurarea medicală.

Studiul "Acces echitabil la servicii de sănătate a grupurilor vulnerabile şi dezavantajate în contextul COVID-19" arată că cei mai mulţi dintre pacienţi cu boli cronice au fost nevoiţi să reducă cheltuielile pentru hrană şi îmbrăcăminte în favoarea celor vitale pentru sănătate. În pandemie, pacienţii în îngrijiri paliative au redus cheltuielile cotidiene cu 70%, persoanele cu dizabilităţi cu 65%, iar cei care suferă de diabet zaharat cu 56%.

VERONICA VOLCOV, preşedintele Asociaţiei Tinerilor cu Diabet: „În pandemie s-a accentuat din perspectiva că mai erau nevoie de suplimente, de vitamine, de tratamente care erau anulate sau luate în condiţii de casă sub alte forme sau realizate la domiciliu cu alte cheltuieli din buzunar iarăşi”.

Au avut mult de suferit şi persoanele cu dizabilităţi.

GALINA CLIMOV, director Alianţa Organizaţiilor Persoanelor cu Dizabilităţi: „Probleme care au fost reflectate sunt asigurarea persoanelor cu dizabilităţi cu tot spectru de echipamente asistive Fotolii rulante calitative, echipament de vedere, de auz ceea ce face ca persoana să se descurce şi să aibă un trai independent”.

Studiul mai relevă că 84% dintre persoanele în îngrijiri paliative, 82% dintre cele cu diabet zaharat şi 76% dintre persoanele cu dizabilităţi afirmă că sunt nevoite să se deplaseze în afara localităţii doar pentru diagnostic. Iar 73% dintre persoanele aflate în îngrijire paliativă, 68% dintre persoanele cu diabet zaharat şi 66% dintre cele cu dizabilităţi se deplasează în afara localităţii pentru tratamentul necesar.

Realizatorii cercetării îndeamnă autorităţile să vină cu politici de susţinere şi să creeze un fond de rezervă pentru grupurile vulnerabile în perioada de urgenţă. Se recomandă instituţiilor să funcţioneze mai efficient şi să ofere acces tuturor la servicii medicale gratuite.

LUDMILA MALCOCI, director Keystone Moldova :„Studiul încă o dată a arătat cât de mult s-a adâncit sărăcia în grupurile vulnerabile de populaţie. Din păcate, noi nici statistică măcar nu avem câţi sunt vulnerabili nici pe dizabilitate, paliativă, etc. Adâncirea sărăciei duce mai mult la reducerea accesului acestora la serviciile de sănătate”.

Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion naţional de 1805 respondenţi, în perioada aprilie – iunie 2021. Studiul a fost finanţat de către Fundaţia Soros Moldova.