SOCIAL

Până la sfârşitul acestei luni, în Republica Moldova vor ajunge 200 de mii de doze de vaccinuri antigripale

post-img

200 de mii de doze de vaccin antigripal vor fi disponibile în sezonul gripal 2019-2020. Acestea urmează să ajungă în ţară până la sfârşitul lunii octombrie, după care vor fi distribuite în teritorii şi practic imediat va începe şi imunizările. Informaţii în acest sens au fost oferite pentru IPN de către Ştefan Gheorghiţă, şeful Secţiei supraveghere epidemiologică a gripei şi infecţiilor respiratorii acute la ANSP.

Vaccinul antigripal conţine tulpinile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru sezonul 2019-2020, emisfera de nord, din care face parte şi Republica Moldova. Jumătate din dozele de vaccin sunt donate de Centrul de Vaccinări Echitate din SUA, care este un program al „The Task Force for Global Health”/PIVI, iar cealaltă jumătate  este procurată sursele CNAM.

Potrivit lui Ştefan Gheorghiţă, vaccinurile vor ajunge la medicii de familie care deja au stabilit persoanele care vor fi vaccinate. Este vorba despre persoane cu risc sporit de îmbolnăvire: persoane cu maladii cornice, bătrânii şi invalizii instituţionalizaţi în aziluri, lucrători medicali, cei din poliţie, militarii, dar şi persoanele care fac parte din organele de conducere din administraţia publică centrală sau locală etc. Potrivit medicului, dacă o persoană nu se încadrează în aceste categorii, dar are simptome de gripă, trebuie să se adreseze de urgenţă la medicul de familie.

Într-un comunicat de presă ANSP se menţionează că imunizarea împotriva gripei reduce riscul de îmbolnăvire, de apariţie a formelor severe de boală şi a deceselor cauzate de gripă. Pentru a preveni îmbolnăvirea de gripă, se recomandă adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate –  spitalizarea, evitarea contactului cu bolnavii, dar şi o igienă personală corespunzătoare, inclusiv igiena mâinilor:

Gripa se manifestă prin febră, frisoane, astenie marcată, cefalee, dureri în globii oculari , rinoree sau nas înfundat, tuse, dureri în gât. Unii oameni pot avea vărsături şi diaree, acest lucru fiind mai frecvent la copii decât la adulţi.