SOCIAL

Organizatia UN Women Moldova susţine organizaţiile neguvernamentale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

Organizatia UN Women Moldova susţine organizaţiile neguvernamentale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi pentru promovarea egalităţii de gen. 17 ONG-uri de pe ambele maluri ale Nistrului au primit astăzi granturi de până la 10 mii de dolari pentru a-şi consolida abilităţile instituţionale în acest domeniu.

Centrul pentru tineret "Dacia" din Soroca oferă de 8 ani sprijin femeilor, victime ale violenţei în familie. În pandemie, peste o mie de femei au avut nevoie de ajutorul specialiştilor.

STELA BABICI, preşedinte, Centrul "Dacia", Soroca: „Noi lucrăm pe două momente, scoaterea victimei din familia agresorului şi reabilitarea, angajarea în câmpul muncii, ca să-şi poată relua viaţa. Pentru că de multe ori pentru fete este o problemă, ele fiind dependente de agresor financiar, nu pot pleca din familie."

ONG-ul a câştigat acum un grant în valoare 176 de mii de lei.

STELA BABICI, preşedinte Centrul de Resurse "Dacia", Soroca: „Banii vor fi direcţionaţi şi către sporirea capacităţii organizaţiei. De exemplu, noi la moment nu avem un spaţiu unde fetele ar putea fi consiliate de psiholog, de jurist."

Din cauza pandemiei, a fost limitat accesul victimelor la ajutorul specialiştilor. Multe ONG au oferit consiliere online.

SERGIU TOMA, preşedinte, Institutul pentru Familie, Chişinău: „Nevoia de a te afla tot mai mult în spaţiul online asta a facut ca oamneii să afle mai mult despre existenţa acestor servicii. În acaestă perioadă a crescut numărul femeilor care ne-au apelat din afara Republicii Moldova. Vrem să dedicăm mai mult timp anume conceperii unui model de asistenăi de la distanţă care să fie şi sigur şi profesionist. "

17 ONG-uri de pe ambele maluri ale Nistrului beneficiază acum de granturi de la 5 mii până la 10 mii de dolari pentru a-şi continua activitatea.

NATALIA SACINA, preşedinte ONG, Tiraspol: „În perioada pandemiei, numărul femeilor care s-au adresat după ajutor a crescut de două ori. Banii oferiţi prin intermediul grantului vor fi folosiţi pentru a spori capacitatea centrului, iar asta înseamnă servicii mai bune pentru femeii şi copii.”

ADAM AMBERG, şef Secţia Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei: „Oportunităţi şi drepturi egale pentru femei şi fete încă sunt obiective care urmează să fie atinse în Republica Moldova. Şi sperăm că, prin această contribuţie, cultura de egalitate va fi promovată…"

În 2016, organizatia UN Women a susţinut Guvernul de la Chişinău la elaborarea Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a violenţei faţă de femei şi violenţei în familie pe anii 2017-2022.

DOMINIKA STAJANOSKA, reprezentant de ţară, UN Women Moldova: „33% dintre femeile de peste 13 ani au fost afectate, au suferit o formă de violenţă din partea partenerilor. Asta este o cifră foarte mare. În acest sens, rolul ONG-urilor este crucial pentru promovarea modificărilor din legislaţie pentru eliminarea violenţei."

Violenţa faţă de femei este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului în întreaga lume. Anul trecut, în Republica Moldova, au fost înregistrate peste 10 mii de cazuri de violenţă în familie, cu 1130 mai mult faţă de 2019. Pentru a proteja victimele, judecătorii au emis 635 de ordonanţe de protecţie.