Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oraşul Teleneşti are un nou complex sportiv multifuncţional, graţie implicării băştinaşilor plecaţi din localitate

Un complex sportiv performant a fost inaugurat azi în oraşul Teleneşti, graţie contribuţiilor băştinaşilor plecaţi din localitate, autorităţilor locale şi Guvernului Elveţiei.

Activitatea centrului a debutat cu un meci amical de fotbal dintre locuitorii oraşului Teleneşti şi reprezentanţii Asociaţiei Băştinaşilor ”Frăţia Teleneştenilor de Pretutindeni”, care s-a încheiat cu un scor de 6:6.

Complexul sportiv multifuncţional în aer liber include un teren de minifotbal, teren de baschet şi volei, construite conform celor mai moderne tehnologii. Acesta va fi dotat curând cu aparate de fitness.

„Zona de sud a oraşului Teleneşti este cea mai dens populată din localitate. Aici locuiesc 750 de locuitori, inclusiv circa 230 de tineri şi 125 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. Cu toate acestea, în zona respectivă nu exista infrastructură de agrement, sport şi socializare adecvată. Din această cauză copiii, inclusiv cei ai căror părinţi sunt plecaţi, se jucau în drum ori erau nevoiţi să parcurgă distanţe mari pentru un teren bine amenajat, iar persoanele în etate nu aveau unde socializa”, a spus primarul oraşului Teleneşti, Vadim Lelic.

Complexul are o suprafaţă de aproximativ 1700 metri pătraţi, fiind şi cel mai mare teren sportiv din oraş. Acesta va găzdui competiţii naţionale şi regionale.

„Prin această colaborare, am demonstrat că noi, originarii plecaţi din localitate şi administraţia oraşului, suntem o forţă. Ne bucurăm că putem susţine localitatea de baştină, inclusiv prin a educa sportivi de performanţă”, a spus Mihai Roşcovan, preşedintele Asociaţiei Băştinaşilor ”Frăţia Teleneştenilor de Pretutindeni”.

Bugetul total al proiectului depăşeşte suma de 1.071 milioane de lei. Contribuţia băştinaşilor a fost de 110.796 lei, cea a Guvernului Elveţiei de 370.587 lei, iar a Primăriei oraşului Teleneşti de 414.594 lei. Federaţia Moldovenească de Fotbal a oferit 176.085 lei.

„Ne bucurăm mult că Teleneşti, la fel ca alte 22 localităţi din ţară, ghidate de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, a învăţat cum să implice originarii în dezvoltarea locală într-un mod transparent şi participativ. Or, atunci când aproximativ 40% din populaţia locală este plecată, aceasta reprezintă o forţă care, fiind implicată, generează rezultate utile comunităţii”, a declarat Valeria Ieşeanu, şefă programe, PNUD Moldova.

Construcţia complexului sportiv a fost realizată de Primăria Oraşului Teleneşti, în parteneriat cu Asociaţia Băştinaşilor „Frăţia Teleneştenilor de Pretutindeni”, cu sprijinul Proiectului „Migraţie şi Dezvoltare Locală” (MiDL), implementat de PNUD Moldova, cu susţinerea financiară a Guvernului Elveţiei. Astfel, 23 de primării, în parteneriat cu Asociaţiile de băştinaşi, lansează proiecte de infrastructură realizate cu contribuţii făcute online de originarii plecaţi în întreaga lume, pentru soluţionarea problemelor locale şi dezvoltarea comunităţilor de baştină.

În vara anului curent, alte 15 localităţi au fost selectate în bază de concurs ca parte a celei de a doua etape a proiectului MiDL. 

Similare