SOCIAL

Opt regiuni-pilot au implementat cele mai noi tehnologii agroecologice

Agricultura ecologică ocupă tot mai mult teren în Republica Moldova. Graţie unui proiect FAO, cele mai moderne tehnologii agro-ecologice au fost implementate în opt regiuni-pilot. Beneficiile, dar şi provocările agriculturii eco au fost discutate astăzi în cadrul unei mese rotunde.

În 2012, Maria Darie, agricultor cu experienţă, a exclus definitiv produsele chimice în lupta cu dăunătorii. După trei ani de conversie, în 2015 a obţinut certificatul ecologic.

Maria este unul dintre beneficiarii proiectului FAO de promovare a metodelor şi inovaţiilor agro-ecologice. Muştarul a înlocuit pesticidele, iar consumatorii au parte de produse eco.

Şi producătorul Tamara Şchiopu consideră că pentru început trebuie să promovăm agricultura ecologică acasă.

O altă provocare este instruirea producătorilor mici care vor să se conecteze la circuitul ecologic.

Astfel, proiectul FAO, implementat de Federaţia Agricultorilor din Republica Moldova şi-a propus să ofere expertiză şi să implementeze tehnologiile moderne pe 10 loturi demonstrative din opt regiuni pilot.

Cât despre politici, până acum au fost transpuse aproape toate regulamentele UE. Totuşi, în  urma unei evaluari, experţii europeni au solicitat o supraveghere mai riguroasă a procesului. Ministerul Agriculturii a pregătit un proiect nou.

În perioada 2013-2017, suprafeţele certificate ecologic din Republica Moldova s-au extins de la 80 ha până la 61 de mii de hectare, iar numărul agenţiilor economici care practică agricultura ecologică a ajuns la 136.