Opt proiecte cinematografice vor beneficia de finanţare de la CNC
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opt proiecte cinematografice vor beneficia de finanţare de la CNC

Opt proiecte cinematografice vor beneficia în acest an de finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei, în valoare totală de 5,2 milioane de lei. Este vorba despre patru filme de ficţiune de lung metraj, două documentare de lung metraj, o dezvoltare de proiect de ficţiune şi o dezvoltare de proiect documentar, transmite IPN.

Potrivit CNC, proiectul cinematografic care se află în topul ierarhiei dosarelor admise va reflecta starea de spirit care a cuprins întreaga lume – COVID-19. Filmul de ficţiune „pandemia.md”, semnat de regizorul şi scenaristul Valeriu Jereghi, a acumulat 79,80 de puncte în cadrul acestei sesiuni. Scenariul a fost schiţat la începutul anului trecut. Autorul povesteşte mai multe întâmplări surprinse în perioada de carantină.

Un alt proiect de ficţiune, „Mario, Maria, Marinel”, este despre drama femeii migrante din Republica Moldova. Scenariu şi regie – Violeta Gorgos. Filmul va fi turnat atât în Republica Moldova, cât şi în Italia, ţara care în prezent „găzduieşte” cei mai mulţi moldoveni.

„Familia Anghel” este un proiect cinematografic în coproducţie – Republica Moldova, România, Franţa, care urmează să fie turnat în 2021. Potrivit sinopsisului prezentat de scenaristul şi regizorul Mihai Mihăescu, originar din Republica Moldov,  filmul de lungmetraj povesteşte drama a doi fraţi, dizidenţi ai regimului comunist sovietic, pe care soarta i-a despărţit într-un mod tragic.

Un alt film care a trecut în etapa finală este „Daria”, în regia lui Ian Onică (o adaptare după opera originală: Thursday Celebration (2001) după Katalin Thuróczy (Ungaria). Acesta prezintă o metamorfoză a comediei într-o dramă psihologică.

Echipa formată din Mircea Surdu, în calitate de scenarist, şi Eugeniu Popovici, în calitate de regizor, îşi propune în acest an să filmeze un documentar de lung metraj „Zbor”. Este despre viaţa lui scriitorul Vladimir Beşleagă.

O premieră pentru concursul din acest an este proiectul „Un secol de teatru la Chişinău” – un documentar despre Teatrul Naţional Mihai Eminescu semnat de actualul director al instituţiei, Petru Hadârcă.

Casa de producţie Nahaba Studio urmează să dezvolte scenariul unui film de ficţiune cu titlul provizoriu „Blestemul Mariei Drăgan” în regia lui Călin Laur, producător Ştefan Nahaba – care va reflecta viaţa interpretei Maria Drăgan. Al doilea proiect – „Landing”, semnat de conaţionala Xenia Ciuvaşeva, stabilită în Germania, reprezentat în concurs de Asociaţia Obşească MOLDOX, în calitate de producător, urmează pe parcursul acestui an să continue dezvoltarea scenariului propriei autobiografii, fixată pe fenomenul migrării părinţilor din viaţa copiilor.

La concursul de finanţare a proiectelor cinematografice, sesiunea 2021, au participat 28 de case de producţie înregistrate în baza de date a Centrului.
Similare
RECOMANDĂRI