Opt monede jubiliare şi comemorative, puse în circulaţie de BNM
Sursa foto:BNM Vizualizari:

Opt monede jubiliare şi comemorative, puse în circulaţie de BNM

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a pus în circulaţie, începând de astăzi, opt monede jubiliare şi comemorative ca mijloc de plată şi în scop numismatic.

Seria „Personalităţi” este îmbogăţită cu două monede comemorative dedicate centenarului Valentinei Rusu-Ciobanu - artist plastic, una dintre cele mai reprezentative şi ilustre personalităţi ale picturii basarabene şi bicentenarului naşterii lui Alexandru Ioan Cuza - primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România. Monedele sunt confecţionate din argint, au valoarea nominală de 50 lei şi un tiraj de 250 unităţi şi 300 unităţi respectiv.

O monedă consacrată Mănăstirii Vărzăreşti – 600 de ani de la ctitorire, cel mai vechi complex monastic din spaţiul dintre Nistru şi Prut, care reprezintă o mărturie pentru credinţa poporului nostru, completează seria „Mănăstirile Moldovei”. „Piesa este o continuare a punerii în valoare a monumentelor de arhitectură tradiţională autohtonă de acest gen, are valoarea nominală de 50 lei şi este emisă într-un tiraj de 350 unităţi”, conform BNM.

De asemenea, o monedă din argint dedicată lui Paul Bran - economist, profesor universitar, manager al învăţământului superior în domeniu, primul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, suplimentează seria „Ştiinţă şi inovare”. Moneda are valoarea nominală de 50 lei şi este bătută într-un tiraj de 250 unităţi. Concomitent, seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova” este completată  cu o monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 lei, pe care este reprezentat fluturele mahaon (Papilio machaon L.), o specie de fluturi ocrotită prin lege. Moneda are un tiraj de 300 unităţi.

„O monedă dedicată ornamentului tradiţional, care reprezintă mărturii importante ale vieţii spirituale şi ale tradiţiilor seculare ale neamului, completează seria „Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei”. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 lei şi un tiraj de 400 unităţi”, indică Banca Naţională.  

Moneda din argint consacrată Vinurilor Moldovei va completa seria de monede „Altele”. Are valoarea nominală de 50 lei şi un tiraj de 500 unităţi. Seria „Poveştile copilăriei”, lansată anul trecut, include o nouă monedă „Punguţa cu doi bani” din tombac argintat cu valoarea nominală de 20 lei şi un tiraj de 300 unităţi.

Monedele jubiliare şi comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent şi cutii de prezentare, sunt însoţite de certificate de autenticitate redactate în limbile română şi engleză, semnate de guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei. Monedele jubiliare şi comemorative emise de Banca Naţională se comercializează prin intermediul băncilor licenţiate din Republica Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI