SOCIAL

Opt din zece cazuri de abuz sexual online nu ajung la etapa de urmărire penală

post-img

Din cauza acţiunilor procesuale superficiale, opt din zece cazuri de abuz sexual online nu ajung la etapa de urmărire penală. În primele 10 luni ale anului curent, pe platforma siguronline.md au fost raportate 49 de cazuri – prezumate abuzuri sexuale comise în mediul online împotriva copiilor, cu 172% mai multe comparativ cu cele înregistrate în anul 2019. Datele au fost prezentate de Elena Botezatu, director de program „La Strada Moldova”, în cadrul unei conferinţe de presă.

Elena Botezatu a precizat că specialiştii „La Strada” Moldova au  oferit asistenţă legală şi psihologică pentru 94 de copii-victime ale diferitor forme de abuz sexual şi exploatare sexuală. Dintre aceştia, 25 sunt victime ale abuzurilor sexuale online. Cea mai mică victimă are doar 6 ani, potrivit IPN.

Daniel Mazepa, şef de secţie la Inspectoratul General al Poliţiei, a menţionat că, de la începutul anului curent, au fost înregistrate peste 170 de cauze penale pentru  abuz şi exploatare sexuală, cu implicarea minorilor. 

Numărul cazurilor de abuz online este în creştere din cauza pandemiei, care a transpus majoritatea activităţilor în mediul online. Daniel Mazepa a venit cu un apel către părinţi, educatori, profesori, toate persoanele responsabile de educaţia unui copil – să colaboreze. Copiii deseori se ascund pentru că le este ruşine, au frică sau sunt cei care generează aceste pericole.

Artur Degteariov, şef de secţie la Inspectoratul Naţional de Investigaţie al IGP, a menţionat că abuzul şi exploatarea sexuală online a copiilor se realizează prin ademenirea minorului în scopuri sexuale, când abuzatorii fac cunoştinţă cu copiii în mediul online şi iniţial discută pe anumite teme nepericuloase, dar cu scopul de a obţine încrederea copilul şi a trece la discutarea unor subiecte intime cu aceştia. Îi conving să trimită imagini cu conţinut sexual, iar ulterior abuzatorul deţine controlul asupra lui şi reuşeşte să obţină şi alte beneficii.

Conferinţa a fost organizată în contextul Zilei Europene pentru Protecţia Copiilor împotriva Exploatării Sexuale şi Abuzului Sexual, marcată pe 18 noiembrie. Cu această ocazie, „La Strada” Moldova şi Inspectoratul General al Poliţiei au semnat un acord de colaborare de lungă durată, scopul căruia este coordonarea şi susţinerea eforturilor comune în prevenirea mai multor categorii de infracţiuni, printre care şi abuzurile sexuale săvârşite asupra copiilor în mediul online.